Здравей Гост

Идва друго време ПО-ДОБРО

  • 0 Отговора
  • 165 Прегледи
*

Неактивен Марая

  • *****
  • 7991
  • ПРОСТО МАРАЯ!
Идва друго време ПО-ДОБРО
« -: Април 26, 2020, 05:45:59 am »
Идва друго време , с друго трептене с други намерения.

Йоан 1:1-18 VBG

"В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога.
И Словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина."

Е, от 13 март 2020г. света е друг. И света общува само чрез словото. Това слово което може да лекува и онова което може да убива. Словото ,което материализира .

Наскоро се свързах отново с един  ,поет , философ , писател и журналист Жени Костадинова. Първата ми среща с нея беше преди много години . Темата беше Ванга . Получи се , едно огромно интервю  което беше публикувано в два броя на в-к Труд .
При разговора си наскоро с Жени Костадинова усещах една топлина по гърба и знаех ,че не е случайна. Жени в прав текст ме попита защо не напиша книга за Ванга. Реагирах остро , че не е дошло времето. Но нашите намерения винаги са свързани с една друга сила , която често пъти се шегува с тях.

Коя беше Ванга ? От първо лице , единствено число отговарям. Тя беше много близка за мен , беше моя кума и кръсница на две от децата ми. Тя беше мой духовен водач , мой учител , моя подкрепа , моя вяра.Цели дванадесет години. В седмицата  поне веднъж слизах до Рупите , а ако евентуално не съм на кеф , телефона ми звънеше и леля Витка (жената ,която беше до нея) ми казваше:" Чек така, оти калиманата сака да ти каже нещо." А нещото беше :"Ке пукнеш , тръгвай". И , аз тръгвах . Имах ли избор щом калиманата казва. На кум вода не се гази , а този кум не е кой и да е ,а самата Ванга.

Винаги съм смятала себе си за Богоизбрана ,заради тази си близост с нея . Много пъти ми е ставало некомфортно виждайки поляната  на Рупите пълна с хора , които чакат. Но ,аз не ходех всяка седница на Рупите ,за да ми гледа , а за да си говорим , да обядваме , да вечеряме , да се посмеем , да се качиме до Маркови кладенци , до Роженския манастир, дори веднъж късно през ноща до село Лешница където е храма на Света Марина , която лекува очи. И , както се досещате храма беше затворен. Ванга помълча и отсече : " Да тръгваме , Света Марина знае , че сме тук." Беше лятото - 17 юли. По-късно разбрах , че Света Марина е покровителка на  бурите и пожарите, господарка на змиите.

Знам ли защо започнах да пиша сега , вероятно е свързано с Томина неделя. А на Томина неделя  Църквата  почита паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни. ЛИПСВА НИ ВЯРАТА . ВЯРАТА  В ДОБРОТО , В УТРЕ В БЪДЕЩЕТО .

Томина неделя 26.04.2020 06:33 мин.

Честит празник на всички именници!
Нека е светла неделята на Всички ни!
Господи , моля те дай на България , път , светлина , свобода!

МК

ДО ВСИЧКИ , КОИТО ЩЕ ПРОЧЕТАТ В БЛИЗКИТЕ НЯКОЛКО ДНИ ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ , ДА РАЗКАЖА НЯКОИ И ДРУГ СПОМЕН , ОТ СТОТИЦИТЕ КОИТО ИМАМ . тЯХ ОБАЧЕ ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ , КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО. ИЗДАДЕНИ В КНИГА!
[1:18]  защото, голяма мъдрост - голямо страдание, и който трупа познание, трупа тъга.
[7:11]  Добро нещо е мъдростта, както и наследството, особено за ония, които виждат слънце;
[7:12]  защото под нейна сянка е също, както под сянката на сребро; но предимството на знанието е това, че мъдростта дава живот на притежателя си.
Из КНИГА НА ЕКЛИСИАСТА или ПРОПОВЕДНИКА
« Последна редакция: Април 26, 2020, 05:49:47 am от Марая »