Здравей Гост

Хорарна астрология - Принципи и тълкуване

 • 13 Отговора
 • 8781 Прегледи
*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Автор: Антъни Луис
Хорарна Астрология


     Веднага трябва да кажем, че 12те домове на хороскопа са в основата на тълкуването на хорарната астрология. Значимостта на планетите е най-вече като управители на мунданните домове и като сигнификатори на питащия и неговия въпрос. Планетите са също така естествените сигнификатори на обекта на запитването. Знаците имат второстепенно значение: те посочват къде се намира куспида на дома и помагат на планетите да заемат определеното им място в кръга. Най-важната стъпка в хорарната астрология е поставянето на въпроса в съответния дом. За тази цел астрологът трябва да има абсолютно точно познание за значенията на всеки един от 12те домове.


Вижданията на Уйлям Лили за домовете

     Лили обобщава управлението на домовете по следния начин: "Асцендентът представлява самия питащ, втори дом – неговия имот, трети дом – неговите роднини, четвърти дом – неговия баща, пети дом – неговите деца, шести дом – неговите слуги или неговите болести, седми дом – неговата жена, осми дом – варианти на неговата смърт, девети дом – неговата религия и вярвания, неговите пътешествия, десети дом – неговите заслуги и авторитет, единайсти дом – неговите приятели, дванайсти дом – неговите тайни врагове." Лили уточнява, че ако става въпрос за жената на питащия, астрологът трябва да разглежда седми дом като първи дом и да брои следващите домове от него нататък. С други думи, "каквито и да са въпросите, асцендентът или първи дом е домът от първостепенно значение, след това се разглежда втори дом и се продължава по този начин по-нататък докато се разгледат последователно всичките 12 домове."


Коя домова система да се използва

     Традиционната хорарна астрология използва домовата система на Региомонтанус, защото Уйлям Лили е ползвал именно нея. В моите първоначални изследвания по рождена астрология ползвах домовата система на Плацидус и понякога тази на Кох. Но често ползвам Кох в разработките ми по хорарна астрология и резултатите, които получавам са добри, дори ми се струва, че по Кох са значително по-добри. Хорарната карта отразява как нашето съзнание е възприело въпроса, а няма двама души, които да мислят еднакво. Моят съвет към начинаещите в хорарната астрология е да използват тази домова система, която им е най-удобна. Желателно е всеки астролог да изпробва различни домови техники и да се спре на този метод, с който неговата интерпретация е най-точна.

     Ако решите като Лили да използвате домовата система на Региомонтанус трябва да имате предвид, че Лили се е придържал към установената от Птоломей практика началото на дома да се счита 5 градуса преди куспида. Така например, ако върхът на осми дом е в 11° на Везни, то началото на осми дом ще бъде 11-5 = 6, т.е. 6° на Везни. Планетите, които се придвижват от един дом към следващия дом са вече в него когато са на 5° преди куспида му.

     Със следващия пример на Симонайт ще илюстрирам някои разлики между Кох и Региомонтанус. В записките си от 1850 година Симонайт предлага съставянето на карта за въпроса "Майка ми, която е напуснала дома, жива ли е или е мъртва?" Точната дата на задаването на въпроса е 11.02.1850 г., в 18ч. 36 мин. Симонайт не е посочил мястото, но той се е намирал в Шефилд, Англия. Съставих карти за това място за 18ч. 36 мин. по двете домови системи – на Кох и на Региомонтанус. (вж. Карти 27 А и 27 В, стр.124 – 125).

     Не може да се отдаде справедливост преди да се направи точна преценка. Като се придържа към традицията на старите, Симонайт поставя майката в 10ти дом. Понеже въпросът се отнася до майката на питащия, трябва да се използват производни домове. 10ти дом е асцендентът на майката. МС започва в началото на знака (1° 06? Близнаци), което означава, че нещо се е случило с нея. Марс посочва възможността за нещастен случай или насилие, тъй като се намира в 10ти дом, 19° Близнаци. Марс е господар на знака Скорпион и на 8ми дом и тук се явява като управител на 8ми дом в картата на питащия. Управителят на майката Меркурий (знакът Близнаци е на куспида на 10ти дом) е ретрограден, падащ и в лъчите на Слънцето, което е белег за нейното слабоумие. По принцип, сигнификаторите на майката са Венера и Луната. Тези две планети тук са "изгорени" и са близо до Слънцето. Новата Луна, особено когато се доближава до Слънцето, по традиция се счита за зловредна в хорарната астрология. Нещата изглеждат зле за майката на питащия.

     Новата Луна се появява във Водолей. Но нека за малко се спра на едно от значенията на знаците, което е позабравено от модерната астрология. Манилий, като обобщава астрологическите знания по времето на Христос, разпределя знаците съобразно естествената им среда. Така например, знаците Рак и Риби описва като водни, защото животните, които са послужили за техни символи, живеят във водата, а Овен, Телец, Лъв и Скорпион са земни знаци, защото техните живи аналози обитават земята. Манилий не включва Близнаци, Дева, Везни и Стрелец към земните знаци, въпреки че те се асоциират като такива поради връзката им с човешките отношения. В заключение, Манилий определя Козирог и Водолей като знаци "амфибии", тъй като живеят както във водата, така и на сушата.Ще цитирам един стих на Манилий:"Някои знаци не са нито тук, нито там: те заемат междинна позиция поради своята природа като съжителството на Козирога с неговата опашка и Водолея с неговия поток – те са компромис между земята и водата, в тях елементите са устойчиво вплетени." (Козирогът има опашка на риба).

     Симонайт, като има предвид сигнификаторите на майката Венера и Луната, стига до извода, че майката се е удавила, тъй като те се намират в "амфибийния" Водолей, а и двете планети са "изгорени" от Слънцето. Сигнификаторите на майката – Венера и Луната са в 6 дом, както и Меркурий, а 6 дом е домът на болестите и нещастията. Според традиционния символизъм, Водолеят може да се разбира като "амфибия" – обитаване както на земята, така и във водата.

     8ми дом на майката, домът на смъртта, е 5ти дом на картата (като се брои от 10ти дом) и Козирог е на куспида – значи, Сатурн е управител на смъртта на майката. Но къде е Сатурн на картата? В картата по Кох Сатурн е в съвпад с куспида на дома на смъртта, 8ми дом на питащия, което е убедително потвърждение, че майката на питащия е мъртва. В картата по Региомонтанус Сатурн е на 6° вътре в 8ми дом и има същото значение. Мисля, че куспидите на домовете по Кох дават по-точно разчитане на картата.

     Марс се явява господар на 3ти куспид, което е 6ти дом на майката (6ти дом от 10ти дом), на болестите и нещастията. Марс се намира в 10ти дом, 1ви дом на майката и посочва насилие, болести и нещастия, които тя е претърпяла. Марс в Близнаци е белег за увреждане на нейните бели дробове, когато се е удавила. Разрешаването на въпроса – 4ти дом на майката като се започне от 10ти дом, е всъщност 1ви дом и неговият господар е Меркурий ретрограден, който се намира в 6ти дом във Водолей, а Юпитер ретрограден в Дева е в заточение. Ретроградността, слабостта като отговор на въпроса са показатели, че майката ще бъде намерена в окаяно състояние. Ретроградният Меркурий (основен управител на майката и на нейната кончина, а също и по подразбиране на белите дробове) във Водолей насочва към удавяне, което може би е станало поради слабоумие (Меркурий е ретрограден).

     Търсейки допълнително потвърждение за смъртта, аз изчислих точката на смъртта (асцендентът + куспидът на 8ми дом – Луната). По Кох тази точка се пада в 27°35? на Везни (8°41? Дева + 6°10? Овен - 17°16? Водолей). Точката на смъртта е в почти точна опозиция на Плутон, управителят по подразбиране на смъртта, който е в 8ми дом на питащия. Тази опозиция и наличието на три "злосторници" в 8ми дом също потвърждават смъртта на майката.

     Понеже по Региомонтанус куспидът на 8ми дом е друг, точката на смъртта също ще бъде друга. В картата на Региомонтанус точката на смъртта е в 20°40? на Везни. Тази точка на смъртта не сключва никакви аспекти с планетите или с други точки и не натоварва с информация картата по Региомонтанус. Трябва да се отбележи също, че в картата по Региомонтанус "злосторникът" Уран се придвижва към куспида на 9ти дом и Плутон влиза в 9ти дом, който се явява 12ти дом в картата на майката, а 12ти дом е по подразбиране домът на самоубийствата и на самоунищожението. Ако Лили имаше възможност да види тази карта и ако знаеше за съществуването на Уран и на Плутон, той би ги видял в 12ти дом като внезапни и категорични саморазрушители.

     Сравнението на системите за домофикация на Кох и на Региомонтанус отново потвърждава, че усъвършенстваното ползване на определена система за хорарен анализ ще даде същия отговор както и друга система, която също така добре е овладяна, но по друг начин и от друга гледна точка.

     А какъв е резултатът? Симонайт ни отговаря: "Майката на питащия беше намерена удавена, а тя понякога е изпадала в слабоумие". Слабоумието се доказва от това, че двете планети на ума Меркурий и Юпитер са ретроградни и в слаби позиции и от Нептун (умствени заболявания), който се доближава до куспида на 7ми дом. Позицията на Юпитер насочва към маниакално–депресивно заболяване, което неминуемо води до самоубийство.


Нека картата да ви ръководи

     За да не се поддавате на влияния, което често става несъзнателно, от това, което виждате на картата, аз ви препоръчвам да се опитате да определите управителя на въпроса преди да започнете разглеждането на картата. След като вече сте изградили образа, символите ще ви помогнат фино да настроите определеното от вас управление. Както Джаймини Крикет – картата да бъде вашият пътеводител.


Мислете преди да действате

     Домовете оказват влияние на различни области от човешкия живот. Винаги определяйте господаря на дома на базата на значението или влиянието на въпроса в живота на питащия. Не поставяйте въпроса в дома само защото така ви изглежда по-добре. Например, договори в писмен вид са в 3ти дом под управлението на Меркурий (комуникациите). Същите договори, но като споразумения между партньорите, ще бъдат разглеждани в 7ми дом под управлението на Венера (връзки). Как да се определи дали документът е в писмен вид или е устно споразумение? Предназначението ще ви подскаже кой дом да се ползва. Мислете преди да действате.

     Друг един момент, когато е възможно да се допусне грешка относно домовете – домът може да представлява две напълно противополжни теми. Например, във 2ри дом могат да се определят както приходите, така и загубите; в 5ти дом – аборт и бременност; 7ми дом – брак и развод, 10ти дом – слава и позор, 12ти дом – затвор и отмяна на присъдата. Въпросът в хорарната астрология ще определи кое значение да се използва.


Основни въпроси относно домовете

     Добрата теоретична подготовка за домовете ще ви помогне да определите точно управителя в хорарната астрология. 12те домове дължат своето подреждане в този вид на съответните знаци от зодиака. Системата за оформяне на домове е опит да се индивидуализира зодиака според всяко раждане. Началото на зодиака по принцип започва от 0° на Овен, пролетното равноденствие. 1ви дом започва от асцендента, на гръцки "хороскопос" – точката от еклиптиката, която изгрява на хоризонта на мястото по време на раждането.

     Всеки дом е приел своето символично значение от съответния зодиакален знак, неговата планета – управител, елемента, с който се свързва и взаимоотношенията, които има с другите домове от картата. За да разберем дълбоката връзка, която имат домовете помежду си, можем да ги разглеждаме като съвкупност от шест чифта противоположни полюси, както и като четири групи от по три домове с един и същ елемент в тригон с друг елемент.

     По дома, където се намира Слънцето се определя времето на денонощието. Слънцето изгрява в асцендента, навлиза в 12ти дом и преминава през 11ти и 10ти, за да достигне МС по обяд. Слънчевото светило слиза през 9ти, 8ти и 7ми домове, за да спре на десцендента. После Слънцето продължава през 6ти, 5и и 4ти домове, за да достигне ІС, а след това през 3ти, 2ри и 1ви и изгрее отново на асцендента.

     Домовете под хоризонта се отнасят до индивидуалното, личното, скритото, субективното, интимното и родовия опит. Домовете от 6ти към 1ви съответстват на тъмния период от денонощието преди изгрева на Слънцето, когато царува Луната. Като тяхна противоположност, домовете над хоризонта означават общуване с другите хора, обективност на ситуациите и обществена изява. Картър казва: "Последните 6 домове имат тенденцията да оперират в по-широк и общ машаб отколкото първите 6." От 12ти до 7ми домовете отразяват времето от изгрева до залеза на Слънцето, когато слънчевият диск озарява всичко, което виждаме.
« Последна редакция: Март 14, 2018, 04:15:21 am от Марая »

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #1 -: Юни 25, 2011, 10:27:05 pm »
Въведение в хорарната астрология от Mona Riegger

Хорарната астрология влиза в сила в следните случаи:

1) Конкретен въпрос
Изчислява се хороскоп за момента на поставяне на даден въпрос. Този въпрос трябва да е формулиран ясно и точно и по възможност да може да се отговори с Да или Не.

2) Конкретно събитие /вече състояло се/
Това е хороскоп, съставен за времето и мястото на дадено събитие (например подписване на договор, бракосъчетание, откриване на бизнес, злополука и т.н.)

3) Конкретна среща
До днес рядко използван метод, който обаче може да бъде много полезен за практикуващи астролози, лечители и др. Тук се съставя хороскоп за момента, в който клиентът влиза през вратата. Въз основа на този хороскоп може да се обозре моментната ситуация на клиента, както и развитието й в близкото бъдеще.

4) Подходящ момент
С този метод се определя подходящият момент за определено начинание: начало на делови взаимоотношения, бракосъчетание, пътуване...

Ограничения при тълкуването на хороскопи, отнасящи се до конкретен въпрос

1. Ако асцендентът се намира в първите три градуса на знака (0°00' - 2°59')
В такъв слуай е трудно да се каже нещо, защото ситуацията, за която се отнася въпросът, все още не дава достатъчно яснота. Всъщност още е прекалено рано за отговор. Един или друг аспект трябва тепърва да се развие, преди въпросът да е достатъчно узрял и да може да бъде зададен отново при други обстоятелства.

2. Ако асцендентът се намира в последните три градуса на знака (27°00' - 29°59')
Последните три градуса означават: прекалено късно е! Ситуацията вече е необратима, питащият едва ли ще може да постигне някакво развитие според желанията си. В казуси, които изискват решение, то вероятно подсъзнателно вече е взето или някой друг го е взел. Питащият може единствено да изчака развитието и изхода на ситуацията.

3. Когато луната е void-of-course.
Луната е void-of-course, когато в момента на задаване на въпроса до момента на излизане от знака, в който се намира, вече няма да образува генерални аспекти с други планети. Като ограничаващ фактор тази позиция на луната сочи, че питащият не би могъл да разбере или приеме отговора, ако въпреки това го получи.
Такава луна означава, че вече няма възможност за намеса и че нещата ще се случат така, както е писано.
Тази констелация помага в случаите, когато човек се страхува от нещо многозначително. Тогава отговорът е, че нищо няма да се случи.
Резюме: Нито това, което се надяваме, нито това, от което се страхуваме, ще се случи!

4. Нептун в първи дом
Нептун в първи дом сочи, че питащият е вътрешно объркан, уплашен или хаотичен, така че изобщо не е в състояние да формулира ясно конкретен въпрос или да попита това, което в действителност иска да знае. Също така може би не се осмелява да засегне истинските си интереси или е воден от ”нечисти” пориви.

5. Сатурн в седми дом
Седми дом отговаря на запитания астролог и трябва да бъде проучено, защо той е символизиран от Сатурн. Възможно е да греши или да се наложи да даде на питащия отрицателен отговор.

Последователност при намирането на отговор

1. Въпросът трябва да бъде формулиран така, че да може да бъде отговорено с Да или Не.
Например: Да кандидатствам ли за нова работа? Ще се преместя ли в ново жилище тази година? Приятелят/мъжът ми ще се върне ли при мен?
Въпроси като: Какъв е смисълът на живота ми? или Ще бъда ли някога отново щастлив/а? не са подходящи, за да бъдат изследвани с методите на хорарната астрология.
Също така въпросът трябва да се отнася до актуални, лични обстоятелства и да не обхваща прекалено широк период от време.

2. Може ли въпросът да бъде интерпретиран? Има ли ограничения при интерпретацията?
/Кратко допълнение от мен: тематиката може да бъде видяна в картата, когато има планети в дома, към който се отнася въпросът. Ако той например се отнася до детето на питащия, но пети дом е празен, има голяма вроятност въпросът да не получи отговор.

3. Къде и как е поставен сигнификаторът на питащия? Как е изобразен той в хорарната карта?
Сигнификатор - управител на първи дом, на асцендента. Когато има интерсептиран знак, неговият управител също е сигнификатор. /Седми дом отговаря на астролога, неговият управител е сигнификатор на консултанта./
Питащият се символизира от АС, управител на първи дом и планети в първи дом, както и позицията на Луната като съуправител.
Как е поставен сигнификаторът? /В домицил, екзалтация, падение, изгнание/
Силен? Слаб? Ретрограден? В кой дом? Какви аспекти вече е образувал, кои тепърва ще образува с други планети?

4. Коя тематика /дом/ засяга въпросът?
Работно място /6. дом/, дом, майка /4. дом/, приятелство, баща /11. дом/, постоянна връзка, брак /7. дом/, финанси /2. дом/.

5. Определяне на сигнификатора, който отговаря на този участък от живота или даден човек. Важно: използват се само старите управители на знаците!

6. Определяне на планетите, които се смятат за ”естествени управители” на темата. Например Юпитер = пътешествие, Венера = дъщеря, сестра, Меркурий = писмо, Сатурн - договори, Слънце = шеф, баща, Луна = майка

7. Важно за отговора: Кои аспекти се образуват между сигнификатора на питащия и сигнификатора на тематиката в знаците, в които те се намират.
Ако те образуват /или ще образуват/ хармоничен аспект, отговорът на въпроса е ДА. При квадрати и опозиции изходът от ситуацията е отрицателен, значи НЕ.

8. Луната винаги в съуправител и показва развитието на ситуацията. Последният аспект на луната, преди да премине в следващия знак, дава сведение за изхода от ситуацията както и за емоционалното състояние на питащия в крайна сметка.

9. При въпроси за сруги хора хорарната карта се ”завърта”.
При въпрос, отнасящ се до приятел, върхът на 11. дом символизира АС на този приятел, т.е. 11. дом става 1. дом, 12ти дом става 2ри дом на приятеля ит.н. Ако въпросът се отнася до детето на приятел, трябва да бъде разгледан 3ти дом на хорарната карта /това отговаря на 5ти дом, броен от 11ти дом/.
Ако въпросът се отнася до бъдещо жилище, се разглежда 4ти дом, броен от настоящия 4ти дом (=7ми дом). При бъдещо работно място - 11ти дом (това е 6ти дом, броен от настоящия 6ти дом).


хорарните карти важат максимално от 3 до 6 месеца

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #2 -: Юни 25, 2011, 10:30:17 pm »
Часовата астрология има своите методи и правила за интерпретация на въпроси, които задават нашите клиенти или си задаваме самите ние. Достатъчно е да фиксираме времето, в което се задава въпроса, да разберем правилно неговия смисъл, и да построим хороскопа съответстващ на това време. Хороскопът построяваме по обичайния начин/както рожденна карта/ и най-често географските координати за построяване съответстват на координатите, в които се намира Aстролога, но има случаи, при които можем да използваме координатите на мястото, където се намира клиента/в случай, че клиента задава въпрос по телефона, чрез писмо и е далече от мястото, в което се намира астролога/.

КАК АНАЛИЗИРАМЕ ЕДНА ЧАСОВА КАРТА ?

ПРАВИЛА

1.Отразяване на въпроса

Преценяваме дали въпроса е отразен в картата. Всяка карта е уникална/неповторима/ и няма стандартни правила, но често има някои съответствия, които подсказват, че въпроса е уместен и е зададен не просто от любописттво , а от сериозен интерес.

КОИ СА ТЕЗИ СЪОТВЕТСТВИЯ :

- господарят на Асцендента се намира в дом свързан с въпроса

- Луната се намира в знак или дом, свързан с естеството на въпроса /домът в който е поставена Луната често отразява това, което най- много интересува питащия/

- Асцендента в знак свързан с въпроса

- Управителят на асцендента се явява и управител на дома, свързан с въпроса

- Планетата имаща естествена връзка с естеството на въпроса, играе важна роля /има някакво достойнство по знак, дом или се намира в ъглите на хороскопа/

Напр. Венера – въпроси свързани с любов, интимни отношения, пари

Меркурий – писма, обучение, Уран – компютри и т.н.

2.Радикалност на картата

- Асцендента се намира между : 0-3 градуса или 27-30 градуса

- празен ход на Луната /не образува аликационни мажорни аспекти до края на знака, в който се намира/ . Празният ход на Луната означава, че нищо няма да се случи, няма развитие по въпроса или няма за какво да се безпокоим. Изгубените предмети – не са изгубени/ще се намерят/, Не си болен – ако питаш дали си болен и т.н.

- Луната или Асцендента попадат в градусите на ”Виакомбуста” – от 15 Везни до 15 Скорпион

- Сатурн в първи дом /Лили казва, че ако Сатурн е ретрограден и в съвпад с Асц. – нещата никога не завършват добре/

- Сатрун в седми дом /влияе негативно върху компетенцията на астролога и възможността му да анализира правилно картата/

- Господарят на седми дом ретрограден, изгорен, в падащ дом, влияе зле върху компетенцията на астролога и възможността да даде правилен отговор

3.Определяне на сигнификаторите


СИГНИФИКАТОРИ НА ПИТАЩИЯ /Кверента/

Главни - планетата/планети/, управляваща асцендента

Вторични/косигнификатори/

1.планета/планети/ в първи дом

2.Луната : винаги изследвай как е поставена Луната

/знак, дом, аспекти, достойнства, рецепсия, движение/

Когато кверента задава въпрос за друго лице, сигнификатора на тази личност, за която се пита е Луната, и разбира се този който задава въпроса е представен от планетата управляваща Асцендента.

Главните сигнификатори имат преимуществено значение пред вторичните /те са допълнителни фактори в анализа на картата/.


СИГНИФИКАТОРИ НА ВЪПРОСА /КВЕЗИТА/

Главни – планета /планети/, управляващи дома в който попада Въпроса

Вторични/косигнификатори/ –

1.планета/планети/ намиращи се в този дом;

2.планета, имаща естествена доминация към въпроса;

Когато имаме т.н. ”двойна връзка” – т.е. една и съща планета управлява както асцендента, така и дома на въпроса – в тези случаи Луната става главен сигнификатор на питащия, а планетата – главен сигнификатор на въпроса /може и обратно/

Смело използвайте производните домове, когато се задават въпроси, свързани с друго лице

За избор на две еднакви личности и неща – определяме дома на въпроса и търсим производен дом на този дом, напр. 6 дом на 6 дом – другия лекар/при смяна на терапевт/


АСПЕКТИ МЕЖДУ СИГНИФИКАТОРИТЕ

Хармонични /апликиращи/ дават положителен отговор

Дисхармонични – отрицателен отговор или прекалено големи трудности

Дисхармонични образуващи се аспекти между сигнификаторите и злотворци – влияят крайно негативно върху изхода на въпроса

Липса на аспекти – нищо няма да се случи


ДОСТОЙНСТВА И СЛАБОСТИ НА СИГНИФИКАТОРИТЕ

ДОСТОЙНСТВА

В часовата астрология планетната сила и слабост са от голямо значение. Силни са планетите, които са на трон, екзалтация или в собствен дом. Добро предимство имат и планети, които са в триплицитет, също ъгловите планети, бързо движещи се и добре аспектирани

Рецепсията между сигнификаторите, или между сигнификаторите и добротворците, има особено силно достойнство. Винаги е важна рецепсията на Луната /особено с добротворци/. Виж, дали има тройна рецепсия. Рецесията позволява да сменим местата на планетите /в знаците на достойнство по рецепсия/ като запазим техните градуси.

Изследвай диспозиторите на главните сигнификатори и особено този на Луната

Благотворните звезди - Спика 23 Везни, Регулус 29 Лъв,

Вега – 14 Козирог, Сириус 14 Рак – дават допълнителна сила, когато са в съвпад със сигнификаторите или Асц.

СЛАБОСТИ

Когато сигнификаторите са в знаци на заточение, падение, перегрин, падащи домове и дисхармонични аспекти – те са слаби и не са в състояние да повлияят върху положителното развитие на въпроса. Така поставени главните сигнификатори означават слабост за кверента

Също – сигниф. Изгорени от Слънцето + - / преди и след Слънцето/ 8 градуса орбис

На изгорената планета често и липсва обективност, дистанция, яснота, “никой не и обръща внимание”.

Но изгорена планета в знака Лъв или Овен – влияе силно - /планетата се намира под закрила на нещо високопоставено/

Когато сигнификаторите са разположени между два злосторника /Марс, Сатурн, Плутон, Нептун, Уран/ - т.е под обсада – планетата е слаба -няма свобода за действие

В падащ дом планетите са зле поставени, освен ако имат нещо общо по сигнификация с този дом.

Ако сигнификаторите се намират в 0 гр. или 29 гр.-критични градуси – ситуацията тъкмо се променя или скоро ще се промени, особено при изгубени вещи, които по всяка вероятност са преместени от обичайното си място. В часови карти касаещи здраве – последните градуси на знака на върха на 6 дом – означават скорошно оздравяване/промяна на здравословното състояние/.

Планети, които се намират в същия градус, който е градус на Глава /Опашка на Дракона имат особено значение, питащия преминава през важна опитност, има нещо да научи да получи накакъв урок, да плати някаква цена, да положи усилие./

Планета в съвпад с Главата на Дракона – влияе позитивно и обратно, в съвпад с Опашката на Дракона

РЕТРОГРАДНОТО ДВИЖЕНИЕ на сигнификатор, може да повлияе негативно и има следното тълкуване :

- отдръпва се от нещата

- крие информация /особено Меркурий ретро/

- променя мнението си

- създава трудности, пречки на развитието

- показва болест, лошо състояние /във въпроси, свързани със здравето/

- прави възможно връщане към по-стари ситуации, или по-раншно състояние на нещата

- задава бавно и продължително по време осъществяване на въпроса /кверента трябва да чака/

ЗАТЪМНЕНИЯТА – потайни въпроси, чиито последици са непредвидими

Въпроси зададени в новолуние – също имат някаква фаталност

* * * * * * * * * * *


ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ /положителен отговор/

Сигнификаторите силни, в някакво достойнство, бързо движещи се и подкрепени от хармонични аспекти или в съвпад с добротворци

1. Апликиращи съвпад, тригон, секстил между сигнификатор на Кверента и Квезита

2. Квадрат или опозиция между сигнификаторите може да даде осъществяване на въпроса само в случай, че сигнификаторите се намират в ъглови домове, имат някакво достойнство или допълнителни аспекти от добротворци

3. Транслация на светлината

4. Събиране на светлината

5. Възвръщане на светлината

6. Взаимна апликация чрез ретроградно движение

7. Взаимна рецепсия м/у сигнификаторите

8. Когато Слънцето и Луната образуват тригон, секстил и няма

интервенция от друга планета, изхода на въпроса е добър –

нищо не може да попречи за решаването на проблема

9. Ако Луната и управителят на АСЦ. са в добра позиция – въпроса ще се реши благоприятно, особено ако управителят на Асц. е Венера или Юпитер, поставен в ъгли и знаци – Телец, Везни, Стрелец и Риби


ОТРИЧАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО /ОТРИЦ.ОТГОВОР/

1.Сигниф. слаби + дисхармонични.аспекти от злотворци

2.Възпрепятстване

3.Фрустрация

4.Рефранация

5.Обсада

6.Сигнифите в съвпад с злотворни звезди + негативни аспекти

7.Новолуние /особено Балзамична Луна/

8.Слънчево или Лунно Затъмнение по време на въпроса


Основни значения на Планетите като сигнификатори

СЛЪНЦЕ – творческа енергия, жизнена сила, баща, съпруг, лична власт, авторитет, личен успех, има пряко отношение към живота на питащия и неговата жизнена цел, злато, ценности, бижута, деца

ЛУНА – отговора, представлява способността на питащия да се приспособява към промените, ко-сигнификатор на питащия, Луната дава информация как ще се развият нещата, кое помага или пречи в решаването на въпроса, как човек ще подходи в решаването на проблема, ко-сигнификатор на малки деца, майката, жените, народа

МЕРКУРИЙ – комуникация, краткти пътувания, документи, договори, сделки, съощения, новини, изпити, интервюта. Ако Меркурий е ретрограден – дава недоразумения и проблеми, забавяния в решаването на тези въпроси

ВЕНЕРА – любов, лични отношения, брак, годеж, пари, притежания, лукс, удоволствия, операции за разкрасяване, покупки

МАРС – лична инициатива, нови начинания, предприемчивост, операции, конфликти, съпереници, врагове, нещастни случаи, пожари, инциденти, нападения, агресия, кръвоизливи, изгаряния, покупка на техника, покупка на автомобил – заедно с Меркурий, млади мъже, любовник, престъпник, агресор, война

ЮПИТЕР – щастие, късмет, дълги пътувания, висше образование, юридически и съдебни спорове, гурото-учителя, отношения с чужденци, външна търговия

САТУРН – въпроси имащи официален характер, свързани със съда, закона, утвържзаване на документи, молби, печати,подписи, отношения с властите и закона, държавна администрация, бюрократи, архиви, експертни оценки,шефа, неуспехи, трудности, забавяния, страхове, въпроси свързани с безопасност, сигурност, надеждност, покупка на недвижимост, стари хора, баба дядо, болести

УРАН – неочаквани, нежелани събития, въпроси имащи нетрадиционен характер, стачки, извънредно положение, реформи, Покупка на електроника, компютри, техника – битова. астрология

НЕПТУН – психични проблеми, лъжи, кражби, конфузии, измами, Въпроси свързани с тайни и неясни обстоятелства, изчезване/изгубване/ на хора и предмети, химия, лекарства, алкохол, анестезия, лечение на псих.болести

ПЛУТОН – раждане, смърт, трансформация, карма, въпроси свързани с голяма лична трагедия, екстремални случаи, радиоактивност, ракови заболявания, насилия, престъпни и криминални действия, крупен бизнес, мащабни инициативи, смърт


ЗНАЧЕНИЕ НА ДОМОВЕТЕ

ПЪРВИ ДОМ – питащия, неговата личност, външен вид, състояние на ума, здравето

Планетите в първи дом дават общо описание за това доколко човек е обезпокоен, разтревожен, загрижен

Сатурн – много притеснен, песимистично настроен за изхода на въпроса, няма надежда, не вярва на астролога

Луна, Нептун – плаче, объркан, емоционално пристрастен

Меркурий – любопитен, лъже, скрива информация, или много говори

Венера, Юпитер – в добро разположение на духа, има голяма надежда

Уран, Марс – гневен, агресивен, раздразнен, иска отмъщение

Плутон – силно напрегнат, объркан, драматизира нещата

ВТОРИ ДОМ

Лични притежания, вещи, пари, печалби, загуби, загубени лични предмети, акции, продажби, покупки, парите, с които разполага питащия

ТРЕТИ ДОМ

Писма, документи, транспорт, клюки, новини, репортажи, братя, сестри, посредничество, деца на приятелите, личен автомобил, школно образование

ЧЕТВЪРТИ ДОМ

ДОМ, квартира, строеж, покупко-продажба на недвижимост, майката, фамилията, кухня, хотел, ресторант, пенсионирането, частния живот, края/изхода/ на всеки въпрос

ПЕТИ ДОМ

Деца, любовник, любовница, авантюри, удоволствия, изневери, игри, комар, спекулации, щастлив шанс в състезания, съревнования, конкурси/не за работа/,хоби, рискове, театър, представление, бинго-зала, шоу бизнес, лотария

ШЕСТИ ДОМ

Здраве, служба, болести, начин на хранене, лекари, колеги, домашни животни, уреди, инструменти, изпити за квалификация, занаят, чиракуване, професионални училища, търговия на дребно, гардероб, шкафове, ветеринарен лекар, климат, време, диети за отслабване

СЕДМИ ДОМ

Съпруг, съпруга, брак, развод, съдебни процеси, астролог, терапевт, продавач /купувач/, конкуренция, крадци, убийци, нарушители на закона, лица, които назоваваме по име или неопределени лица

ОСМИ ДОМ

Смърт, край на живота, насилие, завещания, наследства, секс, бизнес, банкрут, данъци, операции, трудно раждане, дейности в нелегалност

ДЕВЕТИ ДОМ

Дълги пътувания, ритуали, емиграция, религия, законодателство,

Легални /законни/дейности, висше образование, колеж, образование в чужбина, мечти, видения, пророчество, алтернативна медицина /хомеопатия/, края, изхода на едно лечение /болест/

ДЕСЕТИ ДОМ

Кариера, статус, репутация, работа, отношения с високопоставени лица, работодател, наказания – осъждания, прокурор, съдебното решение, публичен живот, слава, имидж, цена на предмета /имота/ при покупко-продажба, резултат

ЕДИНАДЕСЕТИ ДОМ

Приятели, надежди, желания, спонсори, компании, организации, съвещания, клубове по интереси, групови дейности, доведени, осиновени деца, избори, експерименти, бъдеще

ДВАНАНАДЕСЕТИ ДОМ

Нещастия ,малшанс, ограничения, затвор, арест, хоспитализация,

Подмолни действия, отвличания, преврати, шпионаж, конни състезания, психични проблеми, натравяния, замърсявания на околната среда, анонимност, наркотична или алкохолна зависимост, край, предопределеност, благотворителност, емиграция, гости от далеч

Източник

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #3 -: Юли 07, 2011, 12:41:58 pm »
Автор: Антъни Луис
Хорарна Астрология
http://astro.zdrasti.net/houses.html

     Веднага трябва да кажем, че 12те домове на хороскопа са в основата на тълкуването на хорарната астрология. Значимостта на планетите е най-вече като управители на мунданните домове и като сигнификатори на питащия и неговия въпрос. Планетите са също така естествените сигнификатори на обекта на запитването. Знаците имат второстепенно значение: те посочват къде се намира куспида на дома и помагат на планетите да заемат определеното им място в кръга. Най-важната стъпка в хорарната астрология е поставянето на въпроса в съответния дом. За тази цел астрологът трябва да има абсолютно точно познание за значенията на всеки един от 12те домове.


Вижданията на Уйлям Лили за домовете

     Лили обобщава управлението на домовете по следния начин: "Асцендентът представлява самия питащ, втори дом – неговия имот, трети дом – неговите роднини, четвърти дом – неговия баща, пети дом – неговите деца, шести дом – неговите слуги или неговите болести, седми дом – неговата жена, осми дом – варианти на неговата смърт, девети дом – неговата религия и вярвания, неговите пътешествия, десети дом – неговите заслуги и авторитет, единайсти дом – неговите приятели, дванайсти дом – неговите тайни врагове." Лили уточнява, че ако става въпрос за жената на питащия, астрологът трябва да разглежда седми дом като първи дом и да брои следващите домове от него нататък. С други думи, "каквито и да са въпросите, асцендентът или първи дом е домът от първостепенно значение, след това се разглежда втори дом и се продължава по този начин по-нататък докато се разгледат последователно всичките 12 домове."


Коя домова система да се използва

     Традиционната хорарна астрология използва домовата система на Региомонтанус, защото Уйлям Лили е ползвал именно нея. В моите първоначални изследвания по рождена астрология ползвах домовата система на Плацидус и понякога тази на Кох. Но често ползвам Кох в разработките ми по хорарна астрология и резултатите, които получавам са добри, дори ми се струва, че по Кох са значително по-добри. Хорарната карта отразява как нашето съзнание е възприело въпроса, а няма двама души, които да мислят еднакво. Моят съвет към начинаещите в хорарната астрология е да използват тази домова система, която им е най-удобна. Желателно е всеки астролог да изпробва различни домови техники и да се спре на този метод, с който неговата интерпретация е най-точна.

     Ако решите като Лили да използвате домовата система на Региомонтанус трябва да имате предвид, че Лили се е придържал към установената от Птоломей практика началото на дома да се счита 5 градуса преди куспида. Така например, ако върхът на осми дом е в 11° на Везни, то началото на осми дом ще бъде 11-5 = 6, т.е. 6° на Везни. Планетите, които се придвижват от един дом към следващия дом са вече в него когато са на 5° преди куспида му.

     Със следващия пример на Симонайт ще илюстрирам някои разлики между Кох и Региомонтанус. В записките си от 1850 година Симонайт предлага съставянето на карта за въпроса "Майка ми, която е напуснала дома, жива ли е или е мъртва?" Точната дата на задаването на въпроса е 11.02.1850 г., в 18ч. 36 мин. Симонайт не е посочил мястото, но той се е намирал в Шефилд, Англия. Съставих карти за това място за 18ч. 36 мин. по двете домови системи – на Кох и на Региомонтанус. (вж. Карти 27 А и 27 В, стр.124 – 125).

     Не може да се отдаде справедливост преди да се направи точна преценка. Като се придържа към традицията на старите, Симонайт поставя майката в 10ти дом. Понеже въпросът се отнася до майката на питащия, трябва да се използват производни домове. 10ти дом е асцендентът на майката. МС започва в началото на знака (1° 06? Близнаци), което означава, че нещо се е случило с нея. Марс посочва възможността за нещастен случай или насилие, тъй като се намира в 10ти дом, 19° Близнаци. Марс е господар на знака Скорпион и на 8ми дом и тук се явява като управител на 8ми дом в картата на питащия. Управителят на майката Меркурий (знакът Близнаци е на куспида на 10ти дом) е ретрограден, падащ и в лъчите на Слънцето, което е белег за нейното слабоумие. По принцип, сигнификаторите на майката са Венера и Луната. Тези две планети тук са "изгорени" и са близо до Слънцето. Новата Луна, особено когато се доближава до Слънцето, по традиция се счита за зловредна в хорарната астрология. Нещата изглеждат зле за майката на питащия.

     Новата Луна се появява във Водолей. Но нека за малко се спра на едно от значенията на знаците, което е позабравено от модерната астрология. Манилий, като обобщава астрологическите знания по времето на Христос, разпределя знаците съобразно естествената им среда. Така например, знаците Рак и Риби описва като водни, защото животните, които са послужили за техни символи, живеят във водата, а Овен, Телец, Лъв и Скорпион са земни знаци, защото техните живи аналози обитават земята. Манилий не включва Близнаци, Дева, Везни и Стрелец към земните знаци, въпреки че те се асоциират като такива поради връзката им с човешките отношения. В заключение, Манилий определя Козирог и Водолей като знаци "амфибии", тъй като живеят както във водата, така и на сушата.Ще цитирам един стих на Манилий:"Някои знаци не са нито тук, нито там: те заемат междинна позиция поради своята природа като съжителството на Козирога с неговата опашка и Водолея с неговия поток – те са компромис между земята и водата, в тях елементите са устойчиво вплетени." (Козирогът има опашка на риба).

     Симонайт, като има предвид сигнификаторите на майката Венера и Луната, стига до извода, че майката се е удавила, тъй като те се намират в "амфибийния" Водолей, а и двете планети са "изгорени" от Слънцето. Сигнификаторите на майката – Венера и Луната са в 6 дом, както и Меркурий, а 6 дом е домът на болестите и нещастията. Според традиционния символизъм, Водолеят може да се разбира като "амфибия" – обитаване както на земята, така и във водата.

     8ми дом на майката, домът на смъртта, е 5ти дом на картата (като се брои от 10ти дом) и Козирог е на куспида – значи, Сатурн е управител на смъртта на майката. Но къде е Сатурн на картата? В картата по Кох Сатурн е в съвпад с куспида на дома на смъртта, 8ми дом на питащия, което е убедително потвърждение, че майката на питащия е мъртва. В картата по Региомонтанус Сатурн е на 6° вътре в 8ми дом и има същото значение. Мисля, че куспидите на домовете по Кох дават по-точно разчитане на картата.

     Марс се явява господар на 3ти куспид, което е 6ти дом на майката (6ти дом от 10ти дом), на болестите и нещастията. Марс се намира в 10ти дом, 1ви дом на майката и посочва насилие, болести и нещастия, които тя е претърпяла. Марс в Близнаци е белег за увреждане на нейните бели дробове, когато се е удавила. Разрешаването на въпроса – 4ти дом на майката като се започне от 10ти дом, е всъщност 1ви дом и неговият господар е Меркурий ретрограден, който се намира в 6ти дом във Водолей, а Юпитер ретрограден в Дева е в заточение. Ретроградността, слабостта като отговор на въпроса са показатели, че майката ще бъде намерена в окаяно състояние. Ретроградният Меркурий (основен управител на майката и на нейната кончина, а също и по подразбиране на белите дробове) във Водолей насочва към удавяне, което може би е станало поради слабоумие (Меркурий е ретрограден).

     Търсейки допълнително потвърждение за смъртта, аз изчислих точката на смъртта (асцендентът + куспидът на 8ми дом – Луната). По Кох тази точка се пада в 27°35? на Везни (8°41? Дева + 6°10? Овен - 17°16? Водолей). Точката на смъртта е в почти точна опозиция на Плутон, управителят по подразбиране на смъртта, който е в 8ми дом на питащия. Тази опозиция и наличието на три "злосторници" в 8ми дом също потвърждават смъртта на майката.

     Понеже по Региомонтанус куспидът на 8ми дом е друг, точката на смъртта също ще бъде друга. В картата на Региомонтанус точката на смъртта е в 20°40? на Везни. Тази точка на смъртта не сключва никакви аспекти с планетите или с други точки и не натоварва с информация картата по Региомонтанус. Трябва да се отбележи също, че в картата по Региомонтанус "злосторникът" Уран се придвижва към куспида на 9ти дом и Плутон влиза в 9ти дом, който се явява 12ти дом в картата на майката, а 12ти дом е по подразбиране домът на самоубийствата и на самоунищожението. Ако Лили имаше възможност да види тази карта и ако знаеше за съществуването на Уран и на Плутон, той би ги видял в 12ти дом като внезапни и категорични саморазрушители.

     Сравнението на системите за домофикация на Кох и на Региомонтанус отново потвърждава, че усъвършенстваното ползване на определена система за хорарен анализ ще даде същия отговор както и друга система, която също така добре е овладяна, но по друг начин и от друга гледна точка.

     А какъв е резултатът? Симонайт ни отговаря: "Майката на питащия беше намерена удавена, а тя понякога е изпадала в слабоумие". Слабоумието се доказва от това, че двете планети на ума Меркурий и Юпитер са ретроградни и в слаби позиции и от Нептун (умствени заболявания), който се доближава до куспида на 7ми дом. Позицията на Юпитер насочва към маниакално–депресивно заболяване, което неминуемо води до самоубийство.


Нека картата да ви ръководи

     За да не се поддавате на влияния, което често става несъзнателно, от това, което виждате на картата, аз ви препоръчвам да се опитате да определите управителя на въпроса преди да започнете разглеждането на картата. След като вече сте изградили образа, символите ще ви помогнат фино да настроите определеното от вас управление. Както Джаймини Крикет – картата да бъде вашият пътеводител.


Мислете преди да действате

     Домовете оказват влияние на различни области от човешкия живот. Винаги определяйте господаря на дома на базата на значението или влиянието на въпроса в живота на питащия. Не поставяйте въпроса в дома само защото така ви изглежда по-добре. Например, договори в писмен вид са в 3ти дом под управлението на Меркурий (комуникациите). Същите договори, но като споразумения между партньорите, ще бъдат разглеждани в 7ми дом под управлението на Венера (връзки). Как да се определи дали документът е в писмен вид или е устно споразумение? Предназначението ще ви подскаже кой дом да се ползва. Мислете преди да действате.

     Друг един момент, когато е възможно да се допусне грешка относно домовете – домът може да представлява две напълно противополжни теми. Например, във 2ри дом могат да се определят както приходите, така и загубите; в 5ти дом – аборт и бременност; 7ми дом – брак и развод, 10ти дом – слава и позор, 12ти дом – затвор и отмяна на присъдата. Въпросът в хорарната астрология ще определи кое значение да се използва.


Основни въпроси относно домовете

     Добрата теоретична подготовка за домовете ще ви помогне да определите точно управителя в хорарната астрология. 12те домове дължат своето подреждане в този вид на съответните знаци от зодиака. Системата за оформяне на домове е опит да се индивидуализира зодиака според всяко раждане. Началото на зодиака по принцип започва от 0° на Овен, пролетното равноденствие. 1ви дом започва от асцендента, на гръцки "хороскопос" – точката от еклиптиката, която изгрява на хоризонта на мястото по време на раждането.

     Всеки дом е приел своето символично значение от съответния зодиакален знак, неговата планета – управител, елемента, с който се свързва и взаимоотношенията, които има с другите домове от картата. За да разберем дълбоката връзка, която имат домовете помежду си, можем да ги разглеждаме като съвкупност от шест чифта противоположни полюси, както и като четири групи от по три домове с един и същ елемент в тригон с друг елемент.

     По дома, където се намира Слънцето се определя времето на денонощието. Слънцето изгрява в асцендента, навлиза в 12ти дом и преминава през 11ти и 10ти, за да достигне МС по обяд. Слънчевото светило слиза през 9ти, 8ти и 7ми домове, за да спре на десцендента. После Слънцето продължава през 6ти, 5и и 4ти домове, за да достигне ІС, а след това през 3ти, 2ри и 1ви и изгрее отново на асцендента.

     Домовете под хоризонта се отнасят до индивидуалното, личното, скритото, субективното, интимното и родовия опит. Домовете от 6ти към 1ви съответстват на тъмния период от денонощието преди изгрева на Слънцето, когато царува Луната. Като тяхна противоположност, домовете над хоризонта означават общуване с другите хора, обективност на ситуациите и обществена изява. Картър казва: "Последните 6 домове имат тенденцията да оперират в по-широк и общ машаб отколкото първите 6." От 12ти до 7ми домовете отразяват времето от изгрева до залеза на Слънцето, когато слънчевият диск озарява всичко, което виждаме.

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #4 -: Юли 07, 2011, 12:43:30 pm »
Въведение в хорарната астрология от Mona Riegger

Хорарната астрология влиза в сила в следните случаи:

1) Конкретен въпрос
Изчислява се хороскоп за момента на поставяне на даден въпрос. Този въпрос трябва да е формулиран ясно и точно и по възможност да може да се отговори с Да или Не.

2) Конкретно събитие /вече състояло се/
Това е хороскоп, съставен за времето и мястото на дадено събитие (например подписване на договор, бракосъчетание, откриване на бизнес, злополука и т.н.)

3) Конкретна среща
До днес рядко използван метод, който обаче може да бъде много полезен за практикуващи астролози, лечители и др. Тук се съставя хороскоп за момента, в който клиентът влиза през вратата. Въз основа на този хороскоп може да се обозре моментната ситуация на клиента, както и развитието й в близкото бъдеще.

4) Подходящ момент
С този метод се определя подходящият момент за определено начинание: начало на делови взаимоотношения, бракосъчетание, пътуване...Ограничения при тълкуването на хороскопи, отнасящи се до конкретен въпрос

1. Ако асцендентът се намира в първите три градуса на знака (0°00' - 2°59')
В такъв слуай е трудно да се каже нещо, защото ситуацията, за която се отнася въпросът, все още не дава достатъчно яснота. Всъщност още е прекалено рано за отговор. Един или друг аспект трябва тепърва да се развие, преди въпросът да е достатъчно узрял и да може да бъде зададен отново при други обстоятелства.

2. Ако асцендентът се намира в последните три градуса на знака (27°00' - 29°59')
Последните три градуса означават: прекалено късно е! Ситуацията вече е необратима, питащият едва ли ще може да постигне някакво развитие според желанията си. В казуси, които изискват решение, то вероятно подсъзнателно вече е взето или някой друг го е взел. Питащият може единствено да изчака развитието и изхода на ситуацията.

3. Когато луната е void-of-course.
Луната е void-of-course, когато в момента на задаване на въпроса до момента на излизане от знака, в който се намира, вече няма да образува генерални аспекти с други планети. Като ограничаващ фактор тази позиция на луната сочи, че питащият не би могъл да разбере или приеме отговора, ако въпреки това го получи.
Такава луна означава, че вече няма възможност за намеса и че нещата ще се случат така, както е писано.
Тази констелация помага в случаите, когато човек се страхува от нещо многозначително. Тогава отговорът е, че нищо няма да се случи.
Резюме: Нито това, което се надяваме, нито това, от което се страхуваме, ще се случи!

4. Нептун в първи дом
Нептун в първи дом сочи, че питащият е вътрешно объркан, уплашен или хаотичен, така че изобщо не е в състояние да формулира ясно конкретен въпрос или да попита това, което в действителност иска да знае. Също така може би не се осмелява да засегне истинските си интереси или е воден от ”нечисти” пориви.

5. Сатурн в седми дом
Седми дом отговаря на запитания астролог и трябва да бъде проучено, защо той е символизиран от Сатурн. Възможно е да греши или да се наложи да даде на питащия отрицателен отговор.Последователност при намирането на отговор

1. Въпросът трябва да бъде формулиран така, че да може да бъде отговорено с Да или Не.
Например: Да кандидатствам ли за нова работа? Ще се преместя ли в ново жилище тази година? Приятелят/мъжът ми ще се върне ли при мен?
Въпроси като: Какъв е смисълът на живота ми? или Ще бъда ли някога отново щастлив/а? не са подходящи, за да бъдат изследвани с методите на хорарната астрология.
Също така въпросът трябва да се отнася до актуални, лични обстоятелства и да не обхваща прекалено широк период от време.

2. Може ли въпросът да бъде интерпретиран? Има ли ограничения при интерпретацията?
/Кратко допълнение от мен: тематиката може да бъде видяна в картата, когато има планети в дома, към който се отнася въпросът. Ако той например се отнася до детето на питащия, но пети дом е празен, има голяма вроятност въпросът да не получи отговор.

3. Къде и как е поставен сигнификаторът на питащия? Как е изобразен той в хорарната карта?
Сигнификатор - управител на първи дом, на асцендента. Когато има интерсептиран знак, неговият управител също е сигнификатор. /Седми дом отговаря на астролога, неговият управител е сигнификатор на консултанта./
Питащият се символизира от АС, управител на първи дом и планети в първи дом, както и позицията на Луната като съуправител.
Как е поставен сигнификаторът? /В домицил, екзалтация, падение, изгнание/
Силен? Слаб? Ретрограден? В кой дом? Какви аспекти вече е образувал, кои тепърва ще образува с други планети?

4. Коя тематика /дом/ засяга въпросът?
Работно място /6. дом/, дом, майка /4. дом/, приятелство, баща /11. дом/, постоянна връзка, брак /7. дом/, финанси /2. дом/.

5. Определяне на сигнификатора, който отговаря на този участък от живота или даден човек. Важно: използват се само старите управители на знаците!

6. Определяне на планетите, които се смятат за ”естествени управители” на темата. Например Юпитер = пътешествие, Венера = дъщеря, сестра, Меркурий = писмо, Сатурн - договори, Слънце = шеф, баща, Луна = майка

7. Важно за отговора: Кои аспекти се образуват между сигнификатора на питащия и сигнификатора на тематиката в знаците, в които те се намират.
Ако те образуват /или ще образуват/ хармоничен аспект, отговорът на въпроса е ДА. При квадрати и опозиции изходът от ситуацията е отрицателен, значи НЕ.

8. Луната винаги в съуправител и показва развитието на ситуацията. Последният аспект на луната, преди да премине в следващия знак, дава сведение за изхода от ситуацията както и за емоционалното състояние на питащия в крайна сметка.

9. При въпроси за сруги хора хорарната карта се ”завърта”.
При въпрос, отнасящ се до приятел, върхът на 11. дом символизира АС на този приятел, т.е. 11. дом става 1. дом, 12ти дом става 2ри дом на приятеля ит.н. Ако въпросът се отнася до детето на приятел, трябва да бъде разгледан 3ти дом на хорарната карта /това отговаря на 5ти дом, броен от 11ти дом/.
Ако въпросът се отнася до бъдещо жилище, се разглежда 4ти дом, броен от настоящия 4ти дом (=7ми дом). При бъдещо работно място - 11ти дом (това е 6ти дом, броен от настоящия 6ти дом.

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=break&Number=1940532093&page=5&view=collapsed&sb=5&vc=1

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #5 -: Юли 07, 2011, 12:45:00 pm »
Часовата астрология има своите методи и правила за интерпретация на въпроси, които задават нашите клиенти или си задаваме самите ние. Достатъчно е да фиксираме времето, в което се задава въпроса, да разберем правилно неговия смисъл, и да построим хороскопа съответстващ на това време. Хороскопът построяваме по обичайния начин/както рожденна карта/ и най-често географските координати за построяване съответстват на координатите, в които се намира Aстролога, но има случаи, при които можем да използваме координатите на мястото, където се намира клиента/в случай, че клиента задава въпрос по телефона, чрез писмо и е далече от мястото, в което се намира астролога/.

КАК АНАЛИЗИРАМЕ ЕДНА ЧАСОВА КАРТА ?

ПРАВИЛА

1.Отразяване на въпроса

Преценяваме дали въпроса е отразен в картата. Всяка карта е уникална/неповторима/ и няма стандартни правила, но често има някои съответствия, които подсказват, че въпроса е уместен и е зададен не просто от любописттво , а от сериозен интерес.

КОИ СА ТЕЗИ СЪОТВЕТСТВИЯ :

- господарят на Асцендента се намира в дом свързан с въпроса

- Луната се намира в знак или дом, свързан с естеството на въпроса /домът в който е поставена Луната често отразява това, което най- много интересува питащия/

- Асцендента в знак свързан с въпроса

- Управителят на асцендента се явява и управител на дома, свързан с въпроса

- Планетата имаща естествена връзка с естеството на въпроса, играе важна роля /има някакво достойнство по знак, дом или се намира в ъглите на хороскопа/

Напр. Венера – въпроси свързани с любов, интимни отношения, пари

Меркурий – писма, обучение, Уран – компютри и т.н.

2.Радикалност на картата

- Асцендента се намира между : 0-3 градуса или 27-30 градуса

- празен ход на Луната /не образува аликационни мажорни аспекти до края на знака, в който се намира/ . Празният ход на Луната означава, че нищо няма да се случи, няма развитие по въпроса или няма за какво да се безпокоим. Изгубените предмети – не са изгубени/ще се намерят/, Не си болен – ако питаш дали си болен и т.н.

- Луната или Асцендента попадат в градусите на ”Виакомбуста” – от 15 Везни до 15 Скорпион

- Сатурн в първи дом /Лили казва, че ако Сатурн е ретрограден и в съвпад с Асц. – нещата никога не завършват добре/

- Сатрун в седми дом /влияе негативно върху компетенцията на астролога и възможността му да анализира правилно картата/

- Господарят на седми дом ретрограден, изгорен, в падащ дом, влияе зле върху компетенцията на астролога и възможността да даде правилен отговор

3.Определяне на сигнификаторите


СИГНИФИКАТОРИ НА ПИТАЩИЯ /Кверента/

Главни - планетата/планети/, управляваща асцендента

Вторични/косигнификатори/

1.планета/планети/ в първи дом

2.Луната : винаги изследвай как е поставена Луната

/знак, дом, аспекти, достойнства, рецепсия, движение/

Когато кверента задава въпрос за друго лице, сигнификатора на тази личност, за която се пита е Луната, и разбира се този който задава въпроса е представен от планетата управляваща Асцендента.

Главните сигнификатори имат преимуществено значение пред вторичните /те са допълнителни фактори в анализа на картата/.


СИГНИФИКАТОРИ НА ВЪПРОСА /КВЕЗИТА/

Главни – планета /планети/, управляващи дома в който попада Въпроса

Вторични/косигнификатори/ –

1.планета/планети/ намиращи се в този дом;

2.планета, имаща естествена доминация към въпроса;

Когато имаме т.н. ”двойна връзка” – т.е. една и съща планета управлява както асцендента, така и дома на въпроса – в тези случаи Луната става главен сигнификатор на питащия, а планетата – главен сигнификатор на въпроса /може и обратно/

Смело използвайте производните домове, когато се задават въпроси, свързани с друго лице

За избор на две еднакви личности и неща – определяме дома на въпроса и търсим производен дом на този дом, напр. 6 дом на 6 дом – другия лекар/при смяна на терапевт/


АСПЕКТИ МЕЖДУ СИГНИФИКАТОРИТЕ

Хармонични /апликиращи/ дават положителен отговор

Дисхармонични – отрицателен отговор или прекалено големи трудности

Дисхармонични образуващи се аспекти между сигнификаторите и злотворци – влияят крайно негативно върху изхода на въпроса

Липса на аспекти – нищо няма да се случи


ДОСТОЙНСТВА И СЛАБОСТИ НА СИГНИФИКАТОРИТЕ

ДОСТОЙНСТВА

В часовата астрология планетната сила и слабост са от голямо значение. Силни са планетите, които са на трон, екзалтация или в собствен дом. Добро предимство имат и планети, които са в триплицитет, също ъгловите планети, бързо движещи се и добре аспектирани

Рецепсията между сигнификаторите, или между сигнификаторите и добротворците, има особено силно достойнство. Винаги е важна рецепсията на Луната /особено с добротворци/. Виж, дали има тройна рецепсия. Рецесията позволява да сменим местата на планетите /в знаците на достойнство по рецепсия/ като запазим техните градуси.

Изследвай диспозиторите на главните сигнификатори и особено този на Луната

Благотворните звезди - Спика 23 Везни, Регулус 29 Лъв,

Вега – 14 Козирог, Сириус 14 Рак – дават допълнителна сила, когато са в съвпад със сигнификаторите или Асц.

СЛАБОСТИ

Когато сигнификаторите са в знаци на заточение, падение, перегрин, падащи домове и дисхармонични аспекти – те са слаби и не са в състояние да повлияят върху положителното развитие на въпроса. Така поставени главните сигнификатори означават слабост за кверента

Също – сигниф. Изгорени от Слънцето + - / преди и след Слънцето/ 8 градуса орбис

На изгорената планета често и липсва обективност, дистанция, яснота, “никой не и обръща внимание”.

Но изгорена планета в знака Лъв или Овен – влияе силно - /планетата се намира под закрила на нещо високопоставено/

Когато сигнификаторите са разположени между два злосторника /Марс, Сатурн, Плутон, Нептун, Уран/ - т.е под обсада – планетата е слаба -няма свобода за действие

В падащ дом планетите са зле поставени, освен ако имат нещо общо по сигнификация с този дом.

Ако сигнификаторите се намират в 0 гр. или 29 гр.-критични градуси – ситуацията тъкмо се променя или скоро ще се промени, особено при изгубени вещи, които по всяка вероятност са преместени от обичайното си място. В часови карти касаещи здраве – последните градуси на знака на върха на 6 дом – означават скорошно оздравяване/промяна на здравословното състояние/.

Планети, които се намират в същия градус, който е градус на Глава /Опашка на Дракона имат особено значение, питащия преминава през важна опитност, има нещо да научи да получи накакъв урок, да плати някаква цена, да положи усилие./

Планета в съвпад с Главата на Дракона – влияе позитивно и обратно, в съвпад с Опашката на Дракона

РЕТРОГРАДНОТО ДВИЖЕНИЕ на сигнификатор, може да повлияе негативно и има следното тълкуване :

- отдръпва се от нещата

- крие информация /особено Меркурий ретро/

- променя мнението си

- създава трудности, пречки на развитието

- показва болест, лошо състояние /във въпроси, свързани със здравето/

- прави възможно връщане към по-стари ситуации, или по-раншно състояние на нещата

- задава бавно и продължително по време осъществяване на въпроса /кверента трябва да чака/

ЗАТЪМНЕНИЯТА – потайни въпроси, чиито последици са непредвидими

Въпроси зададени в новолуние – също имат някаква фаталност

* * * * * * * * * * *


ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ /положителен отговор/

Сигнификаторите силни, в някакво достойнство, бързо движещи се и подкрепени от хармонични аспекти или в съвпад с добротворци

1. Апликиращи съвпад, тригон, секстил между сигнификатор на Кверента и Квезита

2. Квадрат или опозиция между сигнификаторите може да даде осъществяване на въпроса само в случай, че сигнификаторите се намират в ъглови домове, имат някакво достойнство или допълнителни аспекти от добротворци

3. Транслация на светлината

4. Събиране на светлината

5. Възвръщане на светлината

6. Взаимна апликация чрез ретроградно движение

7. Взаимна рецепсия м/у сигнификаторите

8. Когато Слънцето и Луната образуват тригон, секстил и няма

интервенция от друга планета, изхода на въпроса е добър –

нищо не може да попречи за решаването на проблема

9. Ако Луната и управителят на АСЦ. са в добра позиция – въпроса ще се реши благоприятно, особено ако управителят на Асц. е Венера или Юпитер, поставен в ъгли и знаци – Телец, Везни, Стрелец и Риби


ОТРИЧАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО /ОТРИЦ.ОТГОВОР/

1.Сигниф. слаби + дисхармонични.аспекти от злотворци

2.Възпрепятстване

3.Фрустрация

4.Рефранация

5.Обсада

6.Сигнифите в съвпад с злотворни звезди + негативни аспекти

7.Новолуние /особено Балзамична Луна/

8.Слънчево или Лунно Затъмнение по време на въпроса


Основни значения на Планетите като сигнификатори

СЛЪНЦЕ – творческа енергия, жизнена сила, баща, съпруг, лична власт, авторитет, личен успех, има пряко отношение към живота на питащия и неговата жизнена цел, злато, ценности, бижута, деца

ЛУНА – отговора, представлява способността на питащия да се приспособява към промените, ко-сигнификатор на питащия, Луната дава информация как ще се развият нещата, кое помага или пречи в решаването на въпроса, как човек ще подходи в решаването на проблема, ко-сигнификатор на малки деца, майката, жените, народа

МЕРКУРИЙ – комуникация, краткти пътувания, документи, договори, сделки, съощения, новини, изпити, интервюта. Ако Меркурий е ретрограден – дава недоразумения и проблеми, забавяния в решаването на тези въпроси

ВЕНЕРА – любов, лични отношения, брак, годеж, пари, притежания, лукс, удоволствия, операции за разкрасяване, покупки

МАРС – лична инициатива, нови начинания, предприемчивост, операции, конфликти, съпереници, врагове, нещастни случаи, пожари, инциденти, нападения, агресия, кръвоизливи, изгаряния, покупка на техника, покупка на автомобил – заедно с Меркурий, млади мъже, любовник, престъпник, агресор, война

ЮПИТЕР – щастие, късмет, дълги пътувания, висше образование, юридически и съдебни спорове, гурото-учителя, отношения с чужденци, външна търговия

САТУРН – въпроси имащи официален характер, свързани със съда, закона, утвържзаване на документи, молби, печати,подписи, отношения с властите и закона, държавна администрация, бюрократи, архиви, експертни оценки,шефа, неуспехи, трудности, забавяния, страхове, въпроси свързани с безопасност, сигурност, надеждност, покупка на недвижимост, стари хора, баба дядо, болести

УРАН – неочаквани, нежелани събития, въпроси имащи нетрадиционен характер, стачки, извънредно положение, реформи, Покупка на електроника, компютри, техника – битова. астрология

НЕПТУН – психични проблеми, лъжи, кражби, конфузии, измами, Въпроси свързани с тайни и неясни обстоятелства, изчезване/изгубване/ на хора и предмети, химия, лекарства, алкохол, анестезия, лечение на псих.болести

ПЛУТОН – раждане, смърт, трансформация, карма, въпроси свързани с голяма лична трагедия, екстремални случаи, радиоактивност, ракови заболявания, насилия, престъпни и криминални действия, крупен бизнес, мащабни инициативи, смърт


ЗНАЧЕНИЕ НА ДОМОВЕТЕ

ПЪРВИ ДОМ – питащия, неговата личност, външен вид, състояние на ума, здравето

Планетите в първи дом дават общо описание за това доколко човек е обезпокоен, разтревожен, загрижен

Сатурн – много притеснен, песимистично настроен за изхода на въпроса, няма надежда, не вярва на астролога

Луна, Нептун – плаче, объркан, емоционално пристрастен

Меркурий – любопитен, лъже, скрива информация, или много говори

Венера, Юпитер – в добро разположение на духа, има голяма надежда

Уран, Марс – гневен, агресивен, раздразнен, иска отмъщение

Плутон – силно напрегнат, объркан, драматизира нещата

ВТОРИ ДОМ

Лични притежания, вещи, пари, печалби, загуби, загубени лични предмети, акции, продажби, покупки, парите, с които разполага питащия

ТРЕТИ ДОМ

Писма, документи, транспорт, клюки, новини, репортажи, братя, сестри, посредничество, деца на приятелите, личен автомобил, школно образование

ЧЕТВЪРТИ ДОМ

ДОМ, квартира, строеж, покупко-продажба на недвижимост, майката, фамилията, кухня, хотел, ресторант, пенсионирането, частния живот, края/изхода/ на всеки въпрос

ПЕТИ ДОМ

Деца, любовник, любовница, авантюри, удоволствия, изневери, игри, комар, спекулации, щастлив шанс в състезания, съревнования, конкурси/не за работа/,хоби, рискове, театър, представление, бинго-зала, шоу бизнес, лотария

ШЕСТИ ДОМ

Здраве, служба, болести, начин на хранене, лекари, колеги, домашни животни, уреди, инструменти, изпити за квалификация, занаят, чиракуване, професионални училища, търговия на дребно, гардероб, шкафове, ветеринарен лекар, климат, време, диети за отслабване

СЕДМИ ДОМ

Съпруг, съпруга, брак, развод, съдебни процеси, астролог, терапевт, продавач /купувач/, конкуренция, крадци, убийци, нарушители на закона, лица, които назоваваме по име или неопределени лица

ОСМИ ДОМ

Смърт, край на живота, насилие, завещания, наследства, секс, бизнес, банкрут, данъци, операции, трудно раждане, дейности в нелегалност

ДЕВЕТИ ДОМ

Дълги пътувания, ритуали, емиграция, религия, законодателство,

Легални /законни/дейности, висше образование, колеж, образование в чужбина, мечти, видения, пророчество, алтернативна медицина /хомеопатия/, края, изхода на едно лечение /болест/

ДЕСЕТИ ДОМ

Кариера, статус, репутация, работа, отношения с високопоставени лица, работодател, наказания – осъждания, прокурор, съдебното решение, публичен живот, слава, имидж, цена на предмета /имота/ при покупко-продажба, резултат

ЕДИНАДЕСЕТИ ДОМ

Приятели, надежди, желания, спонсори, компании, организации, съвещания, клубове по интереси, групови дейности, доведени, осиновени деца, избори, експерименти, бъдеще

ДВАНАНАДЕСЕТИ ДОМ

Нещастия ,малшанс, ограничения, затвор, арест, хоспитализация,

Подмолни действия, отвличания, преврати, шпионаж, конни състезания, психични проблеми, натравяния, замърсявания на околната среда, анонимност, наркотична или алкохолна зависимост, край, предопределеност, благотворителност, емиграция, гости от далеч

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #6 -: Декември 27, 2011, 02:36:11 am »
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ В ХОРАРНАТА АСТРОЛОГИЯ

Поставянето на въпрос в хорарната астрология, една от най-старите форми на астрология, се използва за отговор на специфичен въпрос, обикновено, но не винаги, включвайки отговор с “да” или “не”. Принципът е “на момента”, хорарът се основава на презумцията, че отговорът на въпроса лежи в момента на задаването му. Съществуването на проблем говори също, че решение съществува и че то се съдържа в момента на запитването. Ако има някакво колебание за времето на задаване на въпроса, картата се изчислява за момента когато астролога получава и разбира въпроса. Същността на този въпрос трябва да съдържа личностно значение и смисъл за човека, задаващ въпроса, наричан кверент (питащ). Трябва да има искрена и сериозна нужда за отговор.
Въпрос от голяма важност показва непогрешимо тълкование в картата, докато тривиалните или объркани въпроси ще покажат голямо разнообразие на карти. Значимостта, която някой е в състояние за извлече от хорарниата карта зависи от качеството на концентрация и осъзнаване от страна на човека, поставящ въпроса. Често има особени връзки между хорарната карта и картата на питащия за наистина настойчиви проблеми. Всяко объркване в ума на питащия ще се покаже върху картата.
Поставянето на ясен въпрос е от най-голямо значение, защото той не може да бъде променен по-късно. Валидността на въпроса е около 3 месеца, така че няма никаква полза да се търси по-добър отговор всеки ден чрез перефразиране на въпроса. Това резултира само във все по-безсмислени карти. Както и да е, има форма на астрологията, наречена Electional Astrology, в която можете да изберете най-подходящото време за предприемане на всичко - от женитба до начало на бизнес.
Хорарните карти трябва да се пазят за специални неща, защото те изискват да бъдат прилагани много сурови правила и е нужна много обективност, за да се стигне до правилен отговор.
Не трябва да се допуска никаква субективност, отговорът е там и астрологът трябва да го открие безпристрастно. Всъщност това е една от забраните при разчитането, едно от първите неща, които трябва да се имат предвид когато се чете хорарната карта

Забрани при разчитането
Има няколко традиционни забрани при разчитането, указващи, че има елемент, който прави картата невалидна. Модерните астролози се различават в тяхната възприемчивост към тези забрани и могат да четат картата, приемайки тези забрани само като предупреждения. Бидейки традиционалист, аз се придържам към тях, за да достигна до верния отговор, но също така наблюдявам и останалите черти на картата. Забраните са:

Асцендента е преди третия си градус. Това сочи, че въпросът избързва. Ситуацията не е разработена достатъчно за такъв въпрос, не и по това време.

Асцендента е след 27-ия си градус. Това показва че ситуацията вече е разрешена, така че въпросът вече няма донесе яснота.
Едно изключение от тези две първи забрани е когато градусът върви към съвпад с планета в картата на питащия, в този случай въпросът се отнася за някакво специално значение, особено когато планетата е значително обвързана със същността на въпроса.

Void of Course на Луната. Ако Луната е Void of Course, картата не е надеждна и нищо няма да функционира правилно. Void of Course означава, че Луната е много късно в даден знак и няма да направи мажорен аспект с никоя друга планета преди да напусне знака, в който се намира. Тя контролира функционалността, така че тази липса на бъдещи аспекти предполага, че нищо няма да се произлезе от въпроса. Това също може да означава липса на ясна цел в ума на питащия или колебание по въпроса.

Сатурн в седми дом. Ако Сатурн е в седми дом, това също означава, че е картата е нечетлива. В този случай е само избор на астролога да чете карта, която е накърнена и да не е в състояние да достигне до ясен и точен отговор.
Луна във Via Combusta. Това е последната забрана: Луната да се намира от 15-ия градус на Везни до 15-ия градус на Скорпион. Традиционно в тази част на зодиака се намират няколко недоброжелателни фиксирани звезди, които омаломощават планетата.
Seginus, на 17-ия градус на Везни се асоциира със загуба между приятели и партньори, немилост и провал, разруха. Foramen, червеникава звезда на 22-ия градус на Везни се асоциира със опасност.
Поради това, че движението напред на равноденствието сега позиционира традиционната Via Combusta няколко десетки градуса по-рано, тази забраната често се игнорира. Както и да е, тук се казва, че Луната функционира като при съвпад с Уран, указваща внезапни промени, които ще изострят ситуацията и/или ще доведат до неблагоприятен изход за питащия.
Изключението от тази забрана е ако Луната се намира в 23-ия и 24-ия градус на Везни. Тези градуси традиционно се влияят от късмета на две благодетелни фиксирани звезди.
Spika, позната също като Arista е двойна звезда на 23-ия градус на Везни, донасяща неочакван напредък извън всички надежди или способности. Arcturus се смята, че носи богатства, чест и високи награди.

Сигнификатори
Кверентът е питащият, човекът, който поставя въпроса. Сигнификатор за кверента е планетата, която управлява първи дом на картата. Обектът на запитването се нарича квезитед или квезит и този сигнификатор е планетата, управляваща дома, до който се отнася запитването. Всеки дом управлява различни сфери и затова въпросът трябва да зъде много ясно поставен и ясен в ума на астролога. Решаването точно кой дом да бъде под подробно наблюдение преди да се продължи четенето на картата, елиминира всякакво объркване.
Десети дом управлява въпросите, отнасящи се за кариерата, така че владетелят на десети дом е сигнификатор на квезитеда относно тези въпроси. Въпроси, отнасящи се до брак са обект на 7-ми дом, така че планетата, управляваща 7-ми дом става сигнификатор. Собствеността и притежанията са управлявани от 2-ри дом, недвижимите имоти - от 4-ти дом, децата, романтичните връзки, спортните постижения, хазарта - от 5-ти дом, подчинените, както и работата - от 6-ти, съдебните дела, враговете - от 7-ми и т.н.
Понякога сигнификатора на кверента е също и сигнификатор на квезита. В този случай Луната става съ-сигнификатор на кверента и квезита запазва оригиналния сигнификатор. Луната също става сигнификатор на кверента ако оригиналния сигнификатор е ретрограден или не е в аспект със сигнификатора на квезита.

Планети в първи дом
Тъй като първи дом контролира кверента и въпроса, планетите, разположени там са твърде значителни за определяне на резултата.
Слънцето в първи дом показва въпрос от по-сериозна значимост и това, че решението ще дойде сравнително бързо.
Луната в първи дом показва нерешителност от страна на питащия.
Меркурии в първи дом позаква скоростта в зависимост от ситуацията и може да бъде свързан с някакъв документ.
Венера или Юпитер в 1-ви дом са благоприятни. Те показват изход от ситуацията такъв, какъвто го иска кверента, освен ако не са ранени.
Марс в 1-ви дом индицира незабавни действия.
Сатурн представлява забавяне в зависимост от ситуацията и допълнителни отговорности.
Уран показва, че питащият не е запознат с всички факти.
Плутон указва за усложнения, както и за това, че кверентът е уязвим, има вероятност да бъде изложен, изобличен или да бъде хвърлен в позиция на изолация по някакъв начин.

Откриване на отговора
Трябва да има аспект между управляващата планета на кверента и управителя на квазита. Тъй като сепариращите аспекти в общи линии показват какво вече се е случило, трябва да се разсъждава предимно върху апликиращите аспекти. Съвпадът, паралелът, секстилът и тригонът указват благоприятен изход, като последните два показват, че ще бъде нужно малко усилие, за да се стигне до успешен завършек за кверента.
Квадратурите и опозициите указват препятствия и следователно е по-малко вероятно да се постигне резултата, на който се надява питащия. Тъй като 4-ти дом управлява края на аферите, ако четвъртия дом от този на квезита се проучи, той ще осигури някои отговори.
Например, ако става дума за кариера, 1-ви дом е четвърти от 10-ти, който управлява въпроса. Ако въпросът се отнася за приятел, 2-ри дом показва завършека на нещата по отношение на него.
Тъй като Луната е най-важната фигура в една хорарна карта, аспектите, които тя прави, са много важни. Първият аспект, направен от нея, предполага първото нещо, което може да се очаква по отношение развитието на въпроса. Природата на планетата, към която се прави този аспект открива детайли за това, че например може да се очаква забавяне, ако е Сатурн. Конфронтация може да бъде индикирана чрез Марс, неочаквани усложнения от Уран и т.н. Това, в края на краищата, не влияе на крайния резултат. Последният аспект, която ще направи Луната, говори за резултата. Ако е към ретроградна планета, нещата няма да вървят както се очакват относно обекта на запитването. Забележете: както с четенето на всяка карта, обикновено трябва да има няколко взаимодействащи си индикации, сочещи един и същ резултат.

Факторът време
Необходимото време за изпълнение може да бъде намерено чрез стойността на градусите между сигнификаторите, нужни, за да бъде аспектът точен. Времето се измерва в дни, седмици, месеци, години или е неопределено, в завимост от знака на сигнификатора на квезитеда и дома, който заема. В кардинален знак и в ъглов дом, времето е в дни, в кардинален знак и следващ дом, времето е седмици, в кардинален знак и падащ дом, времето е месеци.
Ако сигнификаторът е в подвижен знак и ъглов дом, времето е в седмици, ако е в подвижен знак и следващ дом, времето е месеци, в подвижен знак и падаш дом, времето е в години. Ако сигнификаторът е във фиксиран знак и ъглов дом, времето е в месеци, ако е във фиксиран знак и следващ дом, времето е в години, ако е във фиксиран знак и падащ дом, времето е неизвестно.

Другите планети в хорарната карта
В допълнение на важността на планетите, управляващи сигнификаторите, всяка от планетите в хорарната карта носи по-нататъшна дефиниция за четенето.
Слънцето може да бъде определено като съуправител на кверента, ако той е мъж. Слънцето също определя властна личност или този, от когото се иска услугата, силна връзка или човек, който е способен да спаси кверента от объркване.
В допълнение на това, че често е съуправител на кверента и въпроса, Луната също може да символизира майката или жена, въвлечена в ситуацията. Тя е съуправител ако кверента е жена.
Меркурий представлява носител на новини и може да символизира търговци, секретарти или такива, които живеят от своя ум.
Венера символизира личността, от когото кверента е заинтересован. Тя също представлява артистите, дизайнерите и декораторите, тези, които са свързани с облеклата, удоволствията или забавленията.
Марс символизира силен и агресивен приятел ако е с благоприятни аспекти или враг, ако е ранен. Той също представлява тези, които работят като хирурзи или с остри инструменти.
Юпитер символизира мъдър приятел, честен човек, който може да бъде от помощ. Той също представлява адвокати, съдии и сановници.
Сатурн символизира личност, която може за застраши успеха на кверента, дължащо се на стесняването на възможностите или някакъв по-далечен мотив ако Сатурн е ранен. В противен случай той показва консервативни или възрастни приятели или роднини, тези от настойническия съвет.
Уран символизира приятел на кверента в спешност, неочаквани моменти, изобретатели и астролози. Ако е в благоприятен аспект, той показва личност, носеща нови и благотворни предпоставки. Ако е неблагоприятно аспектиран, може да покаже загуба чрез рисковани спекулации.
Нептун символизира личности от мистериозен произход, изгоди, духовни съветници или тези, които са свързани с изследването на метафизичните тайни. Той също олицетворява онези, ангажирани в дейности, включващи вода или други течности.
Плутон символизира лидер на организация целящ бойкот или се бори за поддръжката на водача. Той също олицетворява подстрекател на реформаторско движение или на реакция на масите.

Други хорарни въпроси
Хорарните карти могат да бъдат начертани за такива належащи въпроси като намирането на изгубени вещи или липсващи хора, тъй като и посоката, и времевия обхват могат да бъдат намерени в картата. За откраднати вещи, картата може да каже такива детайли за крадеца, като посоката, която е поета и разположението на предмета, също както и потенциалноста от разкриване.

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #7 -: Декември 27, 2011, 02:39:18 am »
Любовни хорарни карти

Няма никакво съмнение, че в хорарната астрология, както във всички форми на астрологията, въпросите за взаимоотношенията представляват огромен процент от работата за клиентите. “Ще се оженя ли?”, “Ще се разведа ли?”, “Вижда ли се партньорът ми с някой друг?”, “Ще срещна ли аз някой друг?”, “Ще бъде ли добра за мен тази връзка?” - всички тези въпроси са добре познати на практикуващият хорарна астрология.
Както обикновено кверентът е представен от 1-ви дом, неговият урпавител и Луната. Отсрещните представители от всякакъв вид взаимоотношения (били те бизнес или емоционални, или връзки, почиващи на любов или война), са показани чрез 7-ми дом и неговият управител. Всяка планета в тези домове трябва да бъде смятана също така за съ-сигнификатор, особено ако е разположена близо до куспидата. Те често служат за важни физически описания или дават характеристики, които е добре да се отбележат.
Освен главните сигнификатори, Лили ни казва да приемаме Слънцето като генерален сигнификатор за мъжете и Венера като генерален сигнификатор за жените. Някои текстове, като тези на Дариот от 16-ти век, също съветват да се ползва планета, от която Луната току-що се e отделила от точен аспект, за съ-сигнификатор на питащия (кверента) и планетата, към която ще направи следващият си аспект за съ-сигнификатор на въпроса (квезита). Смята се, че всека приятелски или враждебна връзка между тези две планети, рефлектира върху взаимоотношенията на влюбените.
Пети дом - радостта на Венера, е често наричан домът на любовните афери, заради това има традиционна асоциация с удоволствията, насладата, любовта и подаръците. Откривайки Луната или главният сигнификатор в Пети дом предполага разгорещена страст или удоволствие във взаимоотношенията, но не винаги е добър вещител на дълготрайни аганжименти.
Основните разсъждения относно въпросите на взаимоотношенията са както следва:
Добър аспект между управителя на 1-ви дом и управителя на 7-ми дом показва желание да се формира съюз. Аплицирането чрез тригон или секстил е много обещаващо, особено когато има и рецепция между планетите. Ако няма нито един аплициращ аспект между двете планети, транслацията или колекцията на светлина може да постигне същия резултат и често символизира помощ от трета страна (особено когато Луната е в 10-ти дом).
Ако апликацията или транслацията е чрез квадратура или опозиция с рецепция, връзката е осъществима, но ситуацията е трудна и ще има пречки да преодоляване. Без рецепция този вид аспекти рядко обещава добър резултат.
Апликацията на Слънцето или Луната към Марс, ако и двете са добре позиционирани и силни в естествените си достойнства, показват, че връзката ще се развива.
Ситуацията е най-обещаваща когато сигнификаторите са във водни знаци (Рак, Скорпион, Риби), или в достойнството на Венера.
Управителят на Първи дом в Седми предполага, че от двамата кверентът е по-увлечен. И обратно, управителят на Седми дом в първи показва, че квезита е по-пристрастен.
Ако управителят на Седми дом е разположен в седми дом, личността, за която се пита, мисли твърде малко за кверента, особено ако екзалтира или е в своя собствен знак.
Най-бързо движещите се планети обикновено посочват по-заинтересуваният от двамата - този, който е по-склонен да развива връзката.
Без апликация, транслация или колекция - няма никакво взаимоотношение. Също така, ако апликацията е осуетена от вмешателството на друга планета, или ако един от сигнификаторите става ретрограден, взаимоотношението ще се разруши или ще бъде възпрепятствано от личност или ситуация, символизирана от вмъкващата се планета. Вмешателството в най-общ план означава “заставане по средата”. То може да бъде отнесено към “Забрана”, което е когато две планети апликират към аспект, но преди този аспект да бъде изпълнен, друга планета извършва този аспект първа. Това ще смегчи ефекта на апликиращия аспект, за добро или лошо.
Това също може да бъде отнесено към “транслация на светлината” - което е когато две планети аплицират една към друга, или се разделят една от друга, но трета планета се движи директно от аспект с едната към аспект с другата и влияе на взаимоотношението между тях.
Добрата вмъкваща се планета може да помогне или да намали ефектите на лошите взаимоотношения между планетите, докато лошата, разбира се, може да има вреден ефект върху взаимоотношението, което иначе може да изглежда обещаващо.
Уран е естественият сигнификатор на възбудата, деленето, развода и раздялата. Марс - неразбирателство, комфликт и насилие, Нептун - измама, объркване и взаимно заблуждение.
Луната е естествения сигнификатор на съпругите, Венера - на любимите, Марс - на младите мъже, Слънцето - на доверени хора, Сатурн - на зрели или възрастни мъже, фигурата на “бащата”.

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #8 -: Декември 04, 2017, 12:18:00 am »

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=break&Number=1941276652&page=12&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1
Индекс за определяне домът на въпроса

Авторитет 10th
Агенти 5th
Адвокати: 9th
Активи: 2nd
Амбиция 11th
Аргументи: 3rd
Армия 3rd
Архивари: 6th
Астролог 7th
Астрология 9th
Баба 4th
Банкети: 5th
Банки: 2nd
Бащи: 4th
Бащин род: 6th
Бащини пари: 5th
Бащиния, наследство: 4th
Бащинство: 4th
Беглец, бежанец: 7th
Бедност: 12th
Бедра: 7th, 9th
Бедра: 9th
Бедствие, нещастие: 6th, 12th
Бездомни хора 12th
Безпокойство: 12th
Безразборност: 5th (наранен)
Бели дробове 4th
Бензин 4th
Библиотеки: 6th
Бизнес партньори: 7th
Бирник: 8th
Бит-пазар: 4th
Благодетели: 11th
Благородници: 10th
Бледи цветове: 3rd
Близки познати: 3rd
Богаството: 2nd
Богати, луксозни неща: 5th
Богатство от скрити ресурси: 4th
Болест 6th
Болест 6th, 12th
Болници 12th
Борса: 2nd
Братовчеди 3rd
Братя 3rd
Бременна жена 5th
Бременност 5th
Бъбреци 6th
Вдъхновение: 9th
Веселба 5th
Вестници 3rd
Вещици: 12th
Вкарване в затвора: 12th
Власт 10th
Влошаване: 8th
Внуци 9th
Водоснабдяване: 4th
Волове: 12th
Врагове 7th
Врагове, скрити: 12th
Вражда: 12th
Врат, до раменете 2nd
Връщане към корените: 4th
Въздушни линии 9th
Възпиране: 12th
Външен вид 1st
Външен имидж: 1st
Външност 1st
Въоръжени сили 6th
Вътрешен транспорт: 3rd
Вътрешни органи, малки: 6th
Вяра: 11th
Гадене: 6th
Гимназии: 5th
Глава: 1st
Глезени: 11th
Глоби: 12th
Гости: 3rd
Градини 4th
Градове: 4th
Граждански служби: 6th
Графове, графини: 10th
Гробища: 4th
Гробове: 4th
Гръб 5th
Гърди 4th
Гърло: 2nd
Данъци: 8th
Движими ценности: 2nd
Дебати: 3rd
Дезертьори: 7th
Дела, актове: 3rd
Детегледачки 6th
Деца: 5th
Диктатори 10th
Дилетанти: 12th
Дипломати 5th
Добитък 6th
Добитък, едър 12th
Добър шанс 11th
Доверие: 11th
Договори 3rd
Доктор, лекуващ болест 7th
Доктори (общо) 6th
Документи: 3rd
Долен корем 6th
Долни органи: 7th
Дом 4th
Домашни любимци 6th
Домашни любимци: 6th
Домашни прислужници: 6th
Достойнство: 10th
Доход 2nd
Дрехи: 5th
Духовенство: 9th
Духовни работи: 9th
Дълг 8th, 12th
Дълги пътешествия 9th
Държави 10th
Държавни глави: 10th
Дядо 4th
Езици 3rd
Екскурзоводство: 9th
Електронна поща 3rd
Епидемии: 6th
Жалейка: 8th
Железопътни линий: 3rd
Женитба 7th
Женитба/Развод прогноза: 7th
Жертви: 8th
Живост, енергия - липса: 6th
Живост, енергия: 1st
Живот 1st
Животни: малки 6th, големи 12th
Жлъчни камъни: 8th
Забавление 5th
Забрана: 12th
Завещания: 8th
Загуба 8th
Задачи към прислужниците: 6th
Заеми: 8th
Заключение 4th
Закон, изпълняващи: 9th
Закон, раздаване: 10th
Законови дела: 7th
Законово общество: 9th
Залог, гаранция: 12th
Запад: 7th
Западане, гниене: 8th
Заровени закровища: 4th
Затвор 12th
Затворници: 12th
Затворническа система: 12th
Зачеване: 5th
Здраве на децата: 5th
Здраве: 1st
Здравни работници 6th
Зелен цвят 2nd, 12th
Земя 4th
Земя, качество: 4th
Знания, висши 9th
Знания, светски: 3rd
Зъболекари 6th
Игри 5th
Известност, слава: 10th
Извън закона, хора: 7th
Изгнанник: 12th
Издателска индустрия: 9th
Изкуства 5th
Износ: 2nd
Изолация 12th
Изпълнение на задача: 10th
Изследователи: 9th
Изток 1st
Империи: 10th
Инвалиди, намаления за инвалиди: 6th
Инициатор на случка: 1st
Интелект 1st
Интернет 3rd
Инфекциозни болести: 6th
История 4th
Каменни въглища: 4th
Кариера 10th
Квартал 3rd
Квартира: 4th
Квартиранти: 6th
Кверент: 1st
Клюки: 3rd
Книги: 9th
Кози: 6th
Колена 10th
Коли 3rd
Командири: 10th
Компютри 3rd
Комфорт и почивка: 11th
Коне 12th
Конни съзтезания: 5th
Консули: 11th
Консулство: 11th
Концентрационни лагери: 12th
Корабоплаване: 9th
Кореспонденция 3rd
Крадци: 7th
Крака 11th
Крале 10th
Кралства 10th
Криза 8th
Кръвоизливи: 8th
Кръчми: 5th
Купувач: 1st
Курорти: 5th
Късмет - добър 11th
Късмет - лош 12th
Къщи 4th
Легации 8th
Лели, вуйни: 6th
Лечение на болест 10th
Литература 3rd
Лице: 1st
Личен съветник: 8th
Лична сила: 1st
Лични притежания: 2nd
Лични страхове: 12th
Лотария 5th
Лъжи 3rd (afflicted)
Любене 5th
Любовни афери 5th
Любовници 7th
Магистрати: 10th
Магьосничество: 12th
Майка 10th
Манастири: 12th
Маниери: 1st
Материален конфорт 2nd
Материални притежания 2nd
Меден цлят 5th
Медицински сестри 6th
Международни взаимоотношения 9th
Международно право 9th
Месинждъри 3rd
Места за почивка: 11th
Метали, изкопаване: 4th
Мечти 9th
Минерали: 4th
Мини: 4th
Миньорство: 4th
Мистицизъм 9th
Монаси: 9th, 12th
Монахини: 9th, 12th
Морални идеали: 9th
Морски транспорт: 9th
Мотивация 11th
Музика 5th
Мъдрост: 9th
Мъка, тъгуване: 8th
Надежда 11th
Наематели: 6th
Наемни споразумения 4th
Напитки 5th
Наследник на покоен: 8th
Наследствено богатство: 4th
Наследство: 8th
Научни институти: 9th
Национален дълг: 8th
Национализъм 4th
Национална репутация: 10th
Национални богатства 2nd
Национални врагове: 7th
Национални хранителни богатства: 6th
Национални художествени галерии: 5th
Начало и край: 4th
Невидимост 12th
Недъгавост: 6th
Неизвестни обстоятелства: 12th
Неморалност: 5th (наранен)
Несполука: 12th
Обединени нации: 9th
Обожествяване: 9th
Образователна система: 3rd
Обучение 9th
Обществена смъртност: 8th
Обществени знания: 10th
Обществени личности: 1st
Обществени наблюдатели: 10th
Обществени регистри: 6th
Обществени служители: 6th
Обществени услуги: 10th
Обществено мнение: 3rd
Общество по сексуалните въпроси: 5th
Общи цели: 11th
Общуване 3rd
Общуващи 3rd
Овце: 6th
Овчари: 6th
Ограничение: 12th
Окултни групи: 12th
Опасност 12th
Опонент 7th
Оранжев цвят: 3rd
Освобождение: 11th
Основа, създаване: 4th
Отбор домакин: 1st
Отличие: 10th
Отрова 8th
Отчети: 3rd
Пари дължими 8th
Пари на партньор 8th
Пари, дадена назаем: 2nd
Парични борси: 2nd
Паркове 5th
Парламент: 11th
Партия 5th
Партньори 7th
Партньорски пари 8th
Партньорство 7th
Патриотизъм 4th
Пачалби: 2nd
Периодични издания: 3rd
Персоналност 1st
Печалба или загуба: 2nd
Печалба: 2nd
Пикочен мехур 7th, 8th
Писане: 3rd
Писма 3rd
Пищяли: 10th
Плен: 12th
Плодовитост 5th
Погасени дългове: 8th
Погребани чувства: 4th
Погребения 4th
Подаръци 5th
Поддържници: 11th
Подземен свят, престъпен свят: 4th
Подземен транспорт: 3rd, 4th
Подкрепа, поддръжка: 2nd
Подмолни групи: 12th
Подчинени: 6th
Позиция 10th
Позор, подлост: 10th
Поклонник: 9th
Пол на неродено дете: 5th
Политически идеали: 11th
Полиция, гражданска: 6th
Полиция, законова: 10th
Полови забрани: 5th
Полови органи: 5th, 8th
Положение на нацията: 1st
Поминък: 2nd
Помощи за безработни: 6th
Поробване: 12th
Посланици: 5th
Похвала: 11th
Поща 3rd
Пощенски служби 3rd
Правителство 10th
Правосъдие, раздаване: 10th
Празненства 5th
Предатели: 12th
Предимство 10th
Предназначение: 7th
Предразположение: 1st
Предсказване: 9th
Представи, видения: 9th
Преждевременно положение: 12th
Презокеански пътувания: 9th
Премени: 5th
Преработване: 6th
Преса 3rd
Преследване: 12th
Престиж 10th
Престъпници 7th, 12th
Приветствие: 10th
Принцове и принцеси: 10th
Природни богатства: 4th
Прислуга: 6th
Приходи, постъпления: 2nd
Приют: 12th
Приятели 11th
Приятелство 11th
Приятни неща 5th
Продажна собственост: 4th
Продължителност на живота 8th
Прокудени хора: 12th
Прокурор: 1st
Пропаганда: 3rd
Професионални изпълнения: 10th
Професия: 10th
Професори: 9th
Пръсти 3rd
Публикации: 3rd
Пъбове: 5th
Първи впечатления 1st
Първи министри: 10th
Пътен, речен транспорт: 3rd
Пътешественици: 3rd
Пътувания по море: 9th
Пътувания, дълги: 9th
Пътувания, къси, редовни: 3rd
Работници: 6th
Работническа класа: 6th
Работодатели 10th
Радост 5th
Развлекателна индустрия 5th
Развлечение: 5th
Разговори: 3rd
Разкриване, откровение: 9th
Рамена: 3rd
Ранно детство: 4th
Реколти: 6th
Религия: 9th
Репродуктивни органи: 7th
Репутация: 10th
Ресурси: 2nd
Реформатори: 12th
Реч, говор: 1st, 3rd
Роби: 12th
Робство: 12th
Родители 4th
Романс: 5th
Ръце 3rd
Саботажи: 12th
Самоизяждане: 12th
Свидетел на защитата: 8th
Свидетел на обвинението: 2nd
Свине: 6th
Свобода 11th
Свърталища на злото: 12th
Сгради 4th
Север: 4th
Северозапад: 5th
Североизток: 3rd
Секс: 5th
Селско стопанство 4th, 6th
Семейна собственост: 4th
Семейство, род 3rd
Сестри: 3rd
Сила: 10th
Скандали: 12th
Скрити афери: 8th
Скрити бивши държавници: 12th
Скрити предмети: 4th
Скрити съкровища: 4th
Скъпоценни камъни: 4th
Слабини: 8th
Слабост: 4th, 6th, 8th, 12th
Слава 10th
Служби за виновните: 12th
Служители 6th
Слухове: 3rd
Смърт 8th
Социални събития: 5th
Социални тайни служби: 6th
Социално положение: 10th
Списания 3rd
Спорове: 7th
Спорт: 5th
Спортни залагания: 5th
Спортни събития: 5th
Срам: 12th
Стари хора: 4th
Старост 4th
Статус: 1st
Стипендии: 9th
Стомах: 5th
Страхове 6th, 8th
Стремежи: 10th
Струпвания: 8th
Студенти: 9th
Съвест 9th
Съвет 9th
Съветници 9th
Съдба 9th
Съдебен защитник: 7th
Съдий 10th
Съдилища 10th
Съкровища: 2nd
Съобщения 3rd
Съпруг, съпруга: 7th
Съседи 3rd
Съседни държави: 3rd
Същност на нещата: 2nd
Съюзници на нацията: 11th
Съюзници: 2nd
Таен живот 4th
Тайни врагове: 12th
Тайни места 12th
Тайни общества: 12th
Тайни: 12th
Танци 5th
Театри: 5th
Тежка, неприятна работа: 6th
Телевизия: 3rd
Телефон: 3rd
Тен на лицето: 1st
Традиция: 4th
Транспорт: 3rd
Труд, тежък: 6th, 12th
Труд: 12th
Трудова партия: 6th
Тъга, съжаление: 6th, 8th, 12th
Тъжни случки: 12th
Тъмни цветове: 6th, 7th
Тъмнина 4th, 6th, 8th
Търговия, занаят: 10th
Търговски сдружения: 6th
Тяло, дефекти 6th
Тяло, форма 1st
Убеждения: 9th
Убежище: 12th
Убиец 8th
Увеличаване на надеждата 2nd
Увеличение на пари/притежания 2nd
Удавяне: 4th
Удоволствие 5th
Уединение: 12th
Ум 1st
Умствено терзание: 8th
Университети: 9th
Управление на съд: 10th
Управление: 10th
Уриниране, проблеми: 8th
Успех: 10th
Утроба: 7th
Ученици 9th
Училищен живот: 3rd
Училищна система: 5th
Уязвимост: 8th
Фабрики: 6th
Факсове: 3rd
Фермери: 6th
Фермерство 4th, 6th
Физическа външност 1st
Философия 9th
Финансови задължения 8th
Финансови работи 2nd
Флота: 7th
Хазарт 5th
Хазна 2nd
Хан, гостилница: 5th
Характер: 1st
Херцогства: 10th
Херцози: 10th
Хобита 5th
Ходила 12th
Храна 5th
Цел: 11th
Цена, на сделка: 10th
Църква: 9th
Черва: 6th
Червен цвят: 4th
Червено и бяло: 10th
Черен дроб 5th
Черен цвят: 7th
Чужденци 9th
Чужди държави и земи 9th
Чужди представителства 9th
Шпиони: 12th
Юг: 10th
Югозапад: 9th
Югоизток: 11th
Яркожълт цвят: 11th

 Активен

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #9 -: Декември 04, 2017, 12:42:11 am »
ПРОИЗВОДНИ ДОМОВЕ
Производните домове намират огромно приложение в наталната и хорарната астрология. Намирането на производния дом не представлява голяма сложност, но трябва да сте наясно с някои основни правила. Какво представляват производните домове? Това са други значения на самите домове. При това се изхожда от основните значения на домовете. Нека разгледаме няколко примера.
Как можем да намерим в кой дом попада примерно третото ни дете? Първото е винаги в пети дом (едно от основните му значения е децата). Логично е второто дете да бъде брат/сестра на първото. Тъй като домът на братята и сестрите е трети, то трети дом от първоначалния пети ще бъде домът, в който попада братът/сестрата на първото ни дете, иначе казано нашето второ. Лесно може да бъде изчислен този дом. След като смятаме производни домове, то домът ОТ който смятаме насетне винаги поставяме като първи. В нашия пример вместо да броим пети дом (първо дете) броим първи. Следващият дом ще бъде втори (т.е. шести наш дом), а домът след него ще бъде трети - този на брата или сестрата на нашето дете. Същевременно това ще бъде седми дом от нашия хороскоп. За да намерим дома на третото дете, трябва да повторим операцията - да намерим трети дом от този на второто дете. В случая за първи се взима пак неговия дом (наш седми), за втори - домът след него (наш осми) и трети дом - този на третото дете ще получим дома, който отговаря на девети дом от нашия хороскоп.
Друг пример - първата трета на девети дом дава информация за религията, бялата магия, пророчествата, философията, задграничните връзки, нравственост, сънища, доходи от чужбина. Зълва, снаха, балдъза, шурей, зет, девер, баджанак, трето дете, съюзници на първородния брат или сестра, болести на бащата, приятели на приятелите.
Значенията в първото изречение са основни, а тези от второто са на производните домове. Зълвата например представлява сестрата на съпруга. Той се "намира" в седми дом, а сестра му в трети от неговия първи. Това прави наш девети дом. По този начин може да намерите дома на всеки един произволно взет роднина. Също можете да се съди и за други неща - болестите на бащата се получават по следният начин - бащата е в четвърти дом, а болестите са в шести дом от този на бащата - т.е. девети.
Нека сега усложним търсенето и намерим кой дом ще заеме ваш втори братовчед по пряка женска линия. Въпросът, в кой дом се намира майката е спорен и противоречив в наталната астрология. Някои автори твърдят, че майката е в Х дом, а бащата в IV. Други автори смятат точно обратното. Ще се придържаме към идеята, че в Х дом е онзи родител, който играе социално доминираща роля в живота на човека. Въпреки това в Астрологията за майката се взима Х дом, а за бащата - IV. И така личността, чиито хороскоп разглеждаме се намира в I дом, а майка му в Х. Майката на майка му се намира в Х от Х или в VII дом. Оттам търсим нейната сестра, която се намира в III от новополучения VII или това прави вече IХ дом. Трябва да намерим и нейната дъщеря, която е в V дом от този последен IХ. Това е в I дом на хороскопа. Оттам трябва да намерим V дом, където е детето или вторият братовчед по пряка женска линия. Със същият този алгоритъм може да се намери произволно лице от вашия роднински кръг.

ПЪРВИ ДОМ
Х от IV - отговаря на бабата на лицето по баща, професията на бащата.
ІV от Х - дядото по майка, дядото по баща на съпруга, религията, висшето образование на децата.
V от IХ - правнуците, пленниците чрез брака.
ІІІ от ХI - братята, кореспонденцията и късите пътувания на приятелите.
ХІ от III - приятелите на братята и техните надежди и проекти.
ХІІ от II - дълговете и железните каси.
VІІІ от VI - смъртта на слугите и наследствата им. Смъртта на домашните животни.

ВТОРИ ДОМ
ХІІ от III - скритите врагове на братята и сестрите, злополуките и болестите им.
ХІ от IV - приятелите на бащата, надеждите и проектите му.
Х от V - общественото положение, кариерата на децата, професията им.
ІХ от VI - дългите пътувания, религията, принудителната работа в чужбина.
VІІІ от VII - смъртта, завещанието, наследството на съпруга, явния неприятел, крадците, край на конфликта в хорарната астрология.
VІІ от VIII - процесите за наследство.
VІ от IХ - болести на третото дете.
V от Х - удоволствията, нравите, интимните връзки и предприятията на майката, шанса й.
ІV от ХI - бащите на приятелите, семейният им живот и имотите на приятелите.
ІІІ от ХII - братята на скритите неприятели, пътуванията държанието им. Документи, носещи изпитания, анонимни писма.

ТРЕТИ ДОМ
ХІІ от IV - тайните врагове на бащата, хроничните му болести.
ХІ от V - приятелите на децата проектите и надеждите им.
Х от VI - почести, дадени на слугите.
ІХ от VII - идеала и мнението на съпруга, дългите му пътувания.
VІ от Х - болестите на майката.
V от ХI - децата на приятелите, морала, интимния живот.
ІV от ХII - бащите на скритите неприятели, скривалищата на неприятелите.
ХІ от V - реализацията на детето.

ЧЕТВЪРТИ ДОМ
ІІ от III - финансите на братята.
ХІІ от V - изпитанията на децата, неприятности от тях.
ХІ от VI - приятелите на слугите.
Х от VII - прабабата по майка. Майката на съпруга.
VІ от ХI - болестите на приятелите.
V от ХII - първите братовчеди по майчина линия, децата, удоволствията. Нравите на тайните неприятели.
VІІІ от IХ - смъртта на близките.

ПЕТИ ДОМ
ХІІ от VI - скритите неприятели на слугите.
ХІ от VII - приятелите на съпруга и съдружника.
Х от VIII - смъртта на майката и наследството й.
VІІ от IХ - брак, съпруг на приятелите и техните съдружници.
VІ от ХII - болестите на тайните врагове.
ІV от II - източника на богатство на едно семейство.
ІІІ от III - късите пътувания на братята и интелектуалните им работи. Връщане от пътешествие.
ІІ от IV - имота на бащата.

ШЕСТИ ДОМ
ХІІ от VII - скритите неприятели на съпруга. Грижите му, затвор.
ІХ от Х - преместване във връзка с професията, почести. Дълги пътувания на майката.
VІІІ от ХI - смъртта, завещанията, наследствата, самоубийствата на приятелите. Смърт на надеждите и желанията.
VІІ от ХII - съпруг, съдружник на скритите врагове.
V от II - игрите на пари.
ІV от III - гробовете на братята.
ІІІ от IV - чичовци и лели на майка на съпруга. Братята и сестрите на бащата. Късите му пътувания.
ІІ от V - имота на децата.

СЕДМИ ДОМ
ХІІ от VIII - дълговете на един мъртвец. Борбата на смъртта.
Х от Х - бабата по майка.
ІХ от ХI - дългите пътувания на приятелите.
VІІІ от ХII - смърт.
VІ от II - финансови кризи.
V от III - децата на братята и сестрите. Племенници.
ІІІ от V - любовната кореспонденция.
ІІ от VI - хонорари на лекарите.

ОСМИ ДОМ
ХІІ от IХ - несполуките на дългите пътувания. Изпитанията при тях.
ХІ от Х - приятелите на майката, надеждите й.
Х от ХI - дейността, професията, почестите, майките на приятелите.
ІХ от ХII - дългите пътувания на тайните врагове.
VІІ от II - договори за печалба на пари.
VІ от III - болестите на братята и сестрите.
V от VI - децата на бащата, удоволствията му, предразположението му към игри, спекулации и хазарт.
ІV от V - държанието на бащата към децата, притежанието на децата, гроба и края на децата.
ІІІ от VI - принудителни премествания.
ІІ от VII - имота и стойността на съпруга, зестрата.

ДЕВЕТИ ДОМ
ХІІ от Х - тайни врагове, затвор, хронични болести на майката.
ХІ от ХI - приятели на приятелите.
Х от ХII - дейността, положението на тайните врагове.
VІІІ от II - фалит, смърт на печалбите.
VІІ от III - съпруг на братя, сестри, съседи.
VІ от IV - болестите, слугите на бащата.
V от V - малките деца, внучетата.
ІV от VI - бащата на слугите.
ІІІ от VII - братя и сестри на съпруга и съдружниците.
ІІ от VIII - блага от починали.

ДЕСЕТИ ДОМ
ХІІ от ХI - грижите, изпитанията, престъпленията, затвора на приятелите.
ХІ от ХII - приятелите на тайните врагове.
VІІІ от III - смъртта на братята и сестрите.
VІІ от IV - договорите, процесите, явните врагове на бащата.
VІ от V - болестите на децата. Венерически болести.
V от VI - братовчеди по баща.
ІV от VII - прадядото по баща. Бащата на съпруга.
ІІІ от VIII - писмени съобщения за венчавка, раждане и смърт.
ІІ от IХ - пари от пътуванията.

ЕДИНАДЕСЕТИ ДОМ
ХІІ от ХII - затворът на неприятелите.
ІХ от III - дългите пътувания на братята. Идеите им.
VІІІ от IV - смъртта на бащата.
VІІ от V - зетя или снахата.
VІ от VI - болести на животните и слугите.
V от VII - внуците на братята. Децата на съпруга.
ІІ от Х - парите на майката.

ДВАНАДЕСЕТИ ДОМ
Х от III - дейността, положението на братята.
ІХ от IV - дългите пътувания, мирогледа на бащата.
VІІІ от V - смъртта на децата и наследствата им.
VІІ от VI - съпруга на слугите.
V от VIII - радостта от наследство.
ІІІ от Х - чичовци и лели по майка и баща на съпруга.
ІІ от ХI - парите на приятелите и протекторите.

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #10 -: Декември 04, 2017, 12:49:12 am »
Сигнификатори
Сигнификатори   Планети, знаци, домове
Автомобил, самолет   Уран, водолей
Бащата   Слънце, Сатурн, Марс, 10-ти, козирог
Бедност   Сатурн
Белези   Марс
Богатство   Юпитер
Брак (за жени)   Слънце, Марс
Брак (за мъже)   Луна, Венера
Братя и сестри   3-ти, Меркурий, близнаци
Братята   Меркурий и Марс
Веселие   Телец
Високопоставени лица, Важни особи   Слънце
Висшият Аз   Слънце
Вкус   Марс
Война   Марс
Воля   Слънце, Плутон
Външността   Асцендент
Големият син   Марс
Голяма печалба   Слънце, Юпитер, Уран
Голямата дъщеря   Луна
Гордост   Лъв и везни
Дела и действия   Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Плутон
Деца   Меркурий
Доброто   Асцендент
Експанзия   Стрелец
Еротика   Венера, Плутон
Женени хора   Юпитер
Жилище   Сатурн
Зетьове и снахи   9-ти
Зрели хора   Юпитер
Зрение   Слънце, Луна, Меркурий
Идеализъм   Венера, Юпитер, Нептун
Изгаряния   Уран
Измами   Меркурий, Юпитер
Индивидуалност   Слънце
Инстинктите   Асцендент, Луна
Интелект   Меркурий
Интуиция   Уран, Нептун
Карма   4-ти, 8-ми, 10-ти, 12-ти
Контакти   Меркурий
Красноречие   Огнените знаци, Меркурий, Плутон
Критика   Юпитер
Литература   Меркурий
Личността   Луна
Лоялност   Слънце
Любов   Венера, Марс, Луна, 5-ти
Майката   Луна, Венера, Плутон, рак, 4-ти
Малка печалба   Луна, Меркурий, Венера
Малката дъщеря   Венера
Малкият син   Меркурий
Метафизика, окултизъм   Уран
Мечти   Луна, Нептун
Мръсотия   Земен знак, Козирог
Народът   Луна
Наследствени белези   4-ти
Наследствените предразположения   Asc
Начин на изразяване   Меркурий
Независимост   Овен, лъв, стрелец, водолей
Неприятели   Марс, Сатурн
Низшият Аз   Луна
Обективността и субективностата   Луна
Обоняние   Юпитер
Обществено значение   Юпитер
Окултизъм   Луна, Плутон
Опит и ерудиция   Сатурн
Осезание   Венера
По-възрастни братя   Марс
По-възрастни сестри   Луна
Политика   Уран, Сатурн
По-млади братя   Меркурий
По-млади сестри   Венера
Популярност   Луна
Потенциални сили   Слънце
Премествания   Меркурий, Луна
Приятели   Уран
Психиката   Луна
Пътуване по въздух   Луна, Уран
Пътуване по море   Луна, Нептун
Пътувания   3-ти, 6-ти, 9-ти, 12-ти
Секс   Плутон
Сестри   Венера и Луната
Слух   Сатурн
Смърт   Плутон, 4-ти, 8-ми и 12-ти
Социален успех   Венера, Уран
Спектакли   Слънце, Уран
Стари хора   Сатурн
Страст   Телец, лъв, скорпион
Съдба   1-ви
Темперамент   Асцендент
Удоволствие   Лъв, везни
Удоволствие в любовта   Венера, Юпитер, 5-ти
Ум   Меркурий
Физическият вид   Асцендент
Финанси и шанс за богатство   Юпитер, Венера, Слънце, Луна, 2-ри, 4-ти, 7-ми, 8-ми
Фъфлене   Меркурий, Плутон
Характер   Asc, Слънце, Луна, Меркурий
Хронически заболявания   Сатурн
Чичовци   Юпитер


Производни домове
Дом   Сигнификатор
1   Майката на бащата (4-ти от 10-ти)
Бащата на майката (10-ти от 4-ти)
Племенници от брака (7-ми от 7-ми)
Правнуци (5-ти от 9-ти)
2   Приятелите на майката (11-ти от 4-ти)
Началникът на децата (10-ти от 5-ти)
Родителите на приятелите (4-ти от 11-ти)
3   Братя и сестри
Приятелите на децата (11-ти от 5-ти)
4   Майката
Братовчеди по баща (5-ти от 12-ти)
Сват от противоположен пол (10-ти от 7-ми)
Мащеха
5   Децата - първото дете
Втори брат или сестра (3-ти от трети)
Съпруг(а) на приятел (7-ми от 11-ти)
6   Лели и чичовци по майка (3-ти от 4-ти)
Собствени служители
7   Партньорите - първият партньор
Второто дете (5+2)
Трети брат или сестра (3-ти от 5-ти)
Племенници (5-ти от 3-ти)
Майката на майката (4-ти от 4-ти)
Бащата на бащата (10-ти от 10-ти)
8   Служителите на братята и сестрите (6-ти от 3-ти)
9   Внуците (5-ти от 5-ти)
Вторият партньор (7+2)
Третото дете (7+2)
Доведени или заварени братя и сестри (3-ти от 5-ти)
Четвърти брат или сестра (3-ти от 7-ми)
Приятелите на приятелите (11-ти от 11-ти)
10   Бащата
Началникът
Братовчеди по майка (5-ти от 6-ти)
Сват от същия пол (4-ти от 7-ми)
Втори баща
11   Приятелите
Осиновените деца (5-ти от 7-ми)
Храненици (5-ти от 7-ми)
Доведени или заварени деца (7-ми от 5-ти)
Кръщелникът
Извънбрачните деца
Третият партньор (9+2)
12   Лели и чичовци по баща (3-ти от 10-ти)

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #11 -: Декември 04, 2017, 12:53:31 am »
Луна

Луна имеет величайшее значение в хорарной астрологии, которое тем очевидней, чем выше квалификация астролога. В самом деле, можно сказать, что хорарная астрология является Лунным искусством. Представим Луне выступать в качестве соуправителя каждой карты; она так же могущественна, как и первичный (основной) сигнификатор. Всякий раз, когда управитель Асцендента не может быть использован по каким-либо причинам, предоставим Луне выступить в качестве заместителя и стать управителем Асцендента с соответствующими правилами. Необходимость в замещении может возникнуть, когда одна и та же планета управляет кверентом и квеситидом, как в случае вопроса, относящегося к Х дому в карте с куспидом I дома в Деве и с Близнецами на куспиде Х дома. В подобных случаях Луна становится управителем кверента, а Меркурий - управителем квеситида. Считается нормальной процедурой трактовать Луну в качестве соопределителя кверента во всех случаях, за исключением, когда ей приходится быть сигнификатором квеситида.

Если не удается найти путь к решению проблемы, используя первичный сигнификатор кверента, следует предпринять повторную попытку, предоставив возможность Луне выступить в качестве первичного сигнификатора. Следует напомнить, что, в соответствии с традицией, Луна часто является соопределителем квесита (побег раба в древние времена, заблудившееся животное, потерянный предмет и т.д.). Тем не менее необходимо отметить, что она более часто и эффективно выполняет роль соопределителя кверента.

Луна наиболее быстро движущийся объект в карте. Аспекты, которые она образует прежде чем покинет знак (аспекты аппликации), показывают, что должно произойти (что может случиться), и аспекты, которые она образовала до вхождения в знак, в котором она в настоящее время (аспекты сепарации), описывают то, что уже произошло в связи с делом, о котором задан вопрос. Последний аспект Луны перед тем как она покинет знак, который занимает, даст указания на то, как закончится дело. Она также является важным фактором в определении времени, как будет показано в дальнейшем, и, по существу, дом, занятый Луной, показывает истинную заинтересованность кверента.

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #12 -: Ноември 20, 2018, 12:43:46 am »
Наименованието на хорарната /часовата/ астрология произлиза от гръцката дума "horologia" - "часове от денонощието" и "учение". Тя дава отговори на конкретни въпроси в зависимост от звездната конфигурация в момента на задаване на въпросите. Често е сравнявана с карти таро, И Цзин и други предсказателни способи, но за разлика от тях, тя ползва символиката и техниките на астрологията.

Хорарната астрология, повече от всяка друга астрология, почива на взаимоовръзките на материалното и духовното във Вселената. Законът за причино-следствените връзки е общовалиден и намира проявление във всичко, включително и в хорарната астрология. Не случайно конкретен въпрос
достига в определен момент до астролога и звездната конфигурация в момента дава отговор на въпроса.
Съществуват 4 основни правила, които се явяват спорен момент сред астролозите, ползващи хорарната астрология.
1. Не се интерпретира хорарна карта, в която асцендентът е от 0 до 3 градуса в знака.
2. Не се тълкува хорарна карта, в която асцендентът е от 27 до 30 градуса в знака.
3. Не се тълкува хорарна карта, в която Луната е на "празен ход" /не прави мажорни апликиращи аспекти
с другите планети/.
4. Не се интерпретира хорарна карта, в която Сатурн попада в 7 дом.
Кога и до колко астрологът се придържа към тия основни правила е въпрос на избор за него.
Не случайно, както вече беше отбелязано, хорарната астрология е в по-голяма степен от другите астрологии повече изкуство, отколкото наука.
Същността на хорараната астрология е в определянето на сигнификаторите и интерпретацията на информацията.
1. На питащия - това е управителят на асцендента, вторият управител на знака и съуправителят, който винаги е Луната.
2. на въпроса - дом, планети и знаци, които са аналогии на предмета на въпроса.
3. на астролога -господаря на седми дом, планетите в него и Сатурн са аналогиите на астролога. Ако Сатурн е в 7-ми дом и е лошо аспектиран, отговорът може да бъде неточен.
Специфика на аналогиите на управители, домове, планети, знаци и аспекти в хорараната астрология.
Символиката от наталната астрология е същата, но при хорарната е ориентирана основно към описанието на хора, вещи, конкретни събития. Специално внимание се обръща на управителите на домовете и на производните домове. Психологичният елемент, който е много важен в другите астрологии, тук е на второ място. Необходима е силна мотивация на питащия за да е задействана и насочена максимално енергията и да се получи РАДИКАЛЕН отговор/ т.е. картата да е подходяща за интерпретация и да дава еднозначен отговор/.
Аналогии на домове и управители
Управителят на 1-ви дом и 1-ви дом описват кверента /питащия/, състоянието му, надеждите и възможните му разочарования. Ако управителят на хорарната карта попада в първите 3 или последните 3 градуса на знака по наши наблюдения отговорът на въпроса бавно или съответно бързо ще достигне или ще бъде проверен от питащия.
Управителят на 2-ри дом и 2-ри дом описват движимото имущество и всички загубени вещи. Положението му дава информация за местонахождението на загубените вещи. Ако е в 1-ви; 4-ти; 7-ми; 10 дом вещите се намират бързо; ако е в следващите домове се намират бавно, а ако е в падащите домове може да не бъдат намерени въобще. Ако управителят е сам в съответния дом, вещта е сама, ако е с други планети - вещта е сред други вещи. Ако управителят на втори дом е в последния градус на знака, вещта скоро ще смени местоположението си и най-често е около прозорец, врата, изход или вход. В зависимост от стихията на знака, вещта е на различна височина: при земните знаци - около земята; при въздушните - високо горе; при огнените и водните - в промеждутъчно положение. Планетата, управител на втори дом, както и всички планети в него, описват вещите: Слънцето - златни, ценни, кръгли,жълти,редки вещи или подаръци; Луна - сребърни, сиви, домакински вещи, с обикновен външен вид,като ценностата зависи от знака и от аспектите на Луната; Меркурий - малки вещи, но полезни, канцеларски материали или документи, като аспектите с другите планети дават допълнителна информация за външността, ценността и; Венера - предмет на изкуството или полирана вещ, ценна, но не особено полезна и необходима; Марс - инструмент или машина от метал или електрическа /ако има аспект с Уран/; Юпитер - големи вещи, ценни, може да са свързани с религия или пътувания; Сатурн- стари, но вероятно полезни или антикварни, а също така намиращи приложение в работата или бизнеса; Уран - уникална вещ, специфична, твърде често електронна или свързана с комуникации или транспорт; Нептун- вещи с тайнствена или фалшива история или стойност, фотографии или синтетика; Плутон - вещ с много ограничено използване, с необикновени размери, пластмасова. Съуправител- Венера
Управител на трети дом и трети дом - обучения, пътувания, технически средства и средства за комуникация, срещи, документи, разговори. Съуправител- Меркурий.
Управител на 4-ти дом и 4-ти дом - майка, дом, фамилия, бременност, раждане, смърт. Съуправител - Луна.
Управител на 5-ти дом и 5-ти дом - любов, деца, състезания, шанс, изпити, любовни срещи. Съуправител - Слънце.
Управител на 6-ти дом и 6-ти дом - здраве, лекари, работа, домашни животни, уреди и инструменти, гардероби и шкафове/при изгубени вещи/. Съуправител - Меркурий, а при заболявания - Сатурн.
Управител на 7-ми дом и 7-ми дом - партньор, брак, развод, конкурент, крадец, враг, съдебни процеси. Съуправител - Венера.
Управител на 8-ми дом и 8-ми дом - смърт, раждане, чужди пари, наследства, заеми и кредити, операции, издръжки, пенсии. Съуправители - Марс и Плутон.
Управител на 9-ти дом и 9-ти дом - чужбина, висше образование, закони, трето дете, внуци, пътувания. Съуправител - Юпитер, а при пътувания - Меркурий.
Управител на 10-ти дом и 10-ти дом - баща, шефове, съдебни решения, служебни изяви. Съуправител - Сатурн.
Управител на 11-ти дом и 11-ти дом - лични проекти, желания, приятели, колеги, любовници. Съуправители - Сатурн и Уран.
Управител на 12-ти дом и 12-ти дом - болести, отравяния, операции, загуби, нещастия, затвори, арести, магии. Съуправители - Юпитер и Нептун.
Аналогии на знаци
Овен :
- лидери; спортисти; темпераментни, агресивни личности
- динамична обстановка, пожари, оръжия,стадиони, месарници
Телец:
- масивно телосложение, къс врат, кръгло лице; чувствени и лениви личности
- градини, сейфове, шкафове, хранителни магазини,музикални инструменти
Близнаци:
- дълги ръце и труп; комуникативност, двуличие
- пътища, учебни зали, канцеларии, кабинети транспортни средства, документи, кореспонденция
Рак:
- миловидно лице; емоционалност, манипулативност
- водоеми, детски площадки, домокински шкафове, сгради, свързани със сферата на услугите
Лъв:
- широк гръден кош; великодушие, склонност към забавления
- курорти, спортни площадки, казина, слънчеви поляни
Дева:
- блед тен; практичност, равнодушие
- аптеки, болници, ферми, обслужващ персонал, счетоводство
Везни:
- хармонично телосложение; активност, склонност към интриги
- галерии, съдебни зали, парфюми
Скорпион:
- проницателен поглед; честолюбие, недоверчиводст
- пещери, шахти, тоалетни, хирургия, атомно оръжие, хищни животни
Стрелец:
- широк ханш; оптимизъм, авантюризъм
- университети, съдебни палати, ливади, църкви, скъпи вещи
Козирог:
- малки устни; практичност, егоизъм
- пещери, изоставени къщи, родителския дом, хладилници, предмети от кост.
Водолей:
- открит поглед; широта на възгледите, ексцентричност
- заводи, обществени места, летища, елекрически и електронни прибори
Риби:
- дълбок глас; интуитивност, самозаблуди
- водоеми, болници, старчески домове, алкохол, наркотици, водни животни, музика.
Огнени знаци - изток; средна височина; топлина
Въздушни знаци -запад; голяма височина; открити пространства
Водни знаци - север; най-малката възможна височина и близост до вода
Земни знаци -юг; на земята; статичност в ситуацията.
Аналогии на планети:
Слънце -здравето, шефа, бащата; хората, които помагат или пречат
Луна - питащият, домът, майката, деца, течности, водоеми, сигнификатор на загубена вещ - при добър аспект със Слънцето и при добри положения на светилата, отговорът винаги е благоприятен. При хорарната астрология Луната е от особена важност.
Меркурий - дава информация за ума на питащия, за умственото му състояние в момента, аналогия е на комуникации, транспортни средства, пътувания, учители, обучение, братя и сестри, на кражби, лъжи, търговии, счетоводство, договори.
Венера - деца, пари, любов, изкуство, развлечения, хазяи, спални, парфюми, шивачи.
Марс - изпити, конкурси, състезания, хирурзи, химици, крадци, убийци, травми, злополуки, скандали, оръжия, машини, оборудване.
Юпитер -символизира закона, богати, влиятелни, зрели хора, юристи, преподаватели, хора на науката; дворци, църкви, реликви, много пари.
Сатурн - стари, бедни хора; геолози; монаси; траур; банкрути; хронични заболявания и на стави, зъби и кости.
Уран- новости, драматизъм; астролози, изследователи, революционери; технически уреди; природни бедствия.
Нептун - изкуство, сънища, религия, болници, затвори, лекарства, алкохол, наркотици, фотоапаратура, нефт и газ.
Плутон - предателства, убийства, аборти, отвличания,хищници, археология.
Аспекти
В хорарната астрология се използват само мажорни аспекти с орбис 8 до 10 градуса. Апликиращите аспекти дават имформация за предстоящо развитие на въпроса, сепариращите - за това, което вече се е случило. /много астролози основно по аспектацията определят доколко радикална е хорарната карта/ При доминиране на апликиращите аспекти, тепърва предстои усложняване на ситуацията; при доминиране на сепариращите - бързо разрешаване на въпроса.
Доминанта в благоприятните аспекти дава благоприятен отговор; ако преобладават "лошите" аспекти - неблагоприятен отговор.
1. съвпади - най-силните аспекти, които зареждат енергийно ситуацията.От особено значение е съвпадът на планетите сигнификатори на питащия и въпроса - отговорът е благоприятен и зависи във времето от знака - при съвпад в кардинален знак - бързо и благоприятно разрешаване на въпроса; при неподвижен знак - разрешаването ще е след време; при подвижни знаци - разрешаване ще има само след много сериозни усилия от страна на питащия и резултатът може да не съвпада напълно с очакванията.
2. тригони - най-благоприятните аспекти, които предполагат благополучно разрешение на ситуацията и без намеса на питащия. Тригоните по ъглови домове дават бързо и леко разрешение; тригоните по следващите и падащите домове - лесно разрешение, но със забавяне във времето. Изключително благоприятни са големите тригони - те дават по-добро развитие от желаното.
3. секстили - тези аспекти изискват намеса и адекватни действия от страна на питащия. При апликиращи секстили заслугата за благоприятно решение е на питащия, а при сепариращи - на други хора.
4. опозиции - трудни аспекти в хорарната карта за постигане на благоприятни резултати - изключения е взаимната рецепция, когато планетите действат на практика съвместно, макар и по-трудно, отколкото при съвпад.
5. квадрати - подсказват за препятствия и трудности и резултатите зависят от знаците и домовете, в които са планетите. При фиксирани знаци и ъглови домове усилията няма да са напразни и резултатите
източник: astrosite.org


« Последна редакция: Ноември 20, 2018, 12:59:16 am от Марая »

*

Неактивен Марая

 • *****
 • 7991
 • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Хорарна астрология - Принципи и тълкуване
« Отговор #13 -: Ноември 20, 2018, 01:11:43 am »
Ежедневно, всеки един практикуващ астролог се сблъсква с директно зададени въпроси. Един от най-ефективните методи за отговор е хорарната астрология. Чрез нея могат да се дадат отговори на множество запитвания – финанси, кариера, семейство, любов, приятелство, изгубени хора или вещи и т.н. Хорара се рисува в моментът, в който въпросът е изяснен, структуриран точно и зададен на астрологът. Една хорарна карта може да отговори на много повече въпроси от колкото незапознатите биха предположили.

Идентифициране на сигнификаторите:
Една от основните и най-лесно забележими разлики между хорарната и наталната астрология, планетите не се разглеждат като символи, а като буквални събития и герой в живота на питащия (клиента). Способността да се прави хорарна карта и да се получи директна и задълбочена представа за живота на питащия е умение, което се придобива чрез увереност, опит и не на последно място добро и пълно познание на астрологичният символизъм.

Първата стъпка да се научим да тълкуваме вярно един хорар е да се умеем да намираме подходящите планети (домове) за различните типове въпроси. След като идентифицираме подходящите/ ата планета (сигнификаторът) ние ще можем да видим специфичните особености на индивида, ситуацията или други неща, които са свързани с въпросът.
Някои неща, които трябва да знаем за сигнификаторът:
Човекът, които задава въпроса се нарича питащ. Питащия винаги се обозначава от планетата, която е изгряваща (асцендента) в момента на задаване на въпроса. Освен асцендента, за описанието на питащия биха ни помогнали планетите в първи дом, ако има такива. Луната пък би ни помогнала да видим обстоятелствата които са свързани с въпроса и питащия.

Човекът или ситуацията или нещо друго, за което се пита може да бъде описано в дома, които направлява (отговаря) според материята, която засяга въпросът (например – кариера любов 7-ми, 10-ти дом, пътуване 9-ти и т.н.). Разбира се трябва да се разгледат какви планети управляват или са разположени в необходимия дом. Сигнификатор на въпроса се явява онази планета, която е управител на дома с които се свързва въпросът.
И още един път е добре да се отбележи, че луната е сигнификатор за цялото положение. Тя може да помогне за описване на положението, обстоятелствата, може да ви помогне да видите движението на събитията и т.н.
Например: зададен ви е въпросът “дали моят съпруг ще ме напусне?”. Питащият ще бъде обозначен от планетата, която управлява асцедента. Ако той е във Везни, то сигнификаторът ще бъде Венера. Вие ще трябва да проверите позицията и състоянието на Венера в хорара, а също така да прибавите като детайли планетите, които се намират в първи дом или имат някакъв аспект с Венера. При зададения въпрос Марс като управител на 7-ми дом (десцедента) се явява като сигнификатор на този за когото се пита. Разглежда се позицията на Марс и като детайли се прибавят аспектите му, както и други планети, които попадат в седми дом. На въпрос “ще е благополучно ли околосветското пътуване”, сигнификаторът за питащия отново ще бъде управителя на асцедента, например Марс (овен), а за въпроса (дългото пътуване) ще търсим планета, която управлява девети дом. Движението на двата сигнификатора, помагат много при откриването на търсеният отговор, а другите планети могат да бъдат използвани в детайлите и описание на ситуацията. Много е важно да се гледа позицията на Луната и да я включим като основен фактор при отговора.
Но както и да е….

Хорарната астрология е проучване, което се базира най-вече на символна и философска асоциация. Без съмнение в хорарната астрология е най-добре да се използват традиционните управители на знаците. Разбира се и тук, както в почти всички други сфери на астрологията могат да се видят различни течения и методи според школата.
В хорарната астрология трябва да се научите да избягвате изкушението да разчитате на “интуиция”, “собствени асоциации”, или да пречупвате резултатите през своята си призма. Научете се да дефинирате и обяснявате сигнификаторът, но имайте на предвид, че Марс не едно и също с Овен, а Овен не е равносилно на първи дом.

Един малък тест:

jg

1. Коя планета обозначава питащия?
2. Ако въпросът е свързан с пътуване през морето, коя планета ще обозначи това пътуване?
3. Ако въпросът е свързан с кариерата на питащия, то коя планета ще представлява въпросът?
4. Ако е засегнат въпрос за смъртта на питащия, коя планета ще отрази въпросът?
5. Какъв аспект имаме между сигнификаторите от въпрос 4?

Отговори:
1. Луната ще бъде основен сигнификатор на питащия, защото това е управителя на изгарящия знак (асцедента) – Рак.
2. Въпросът ще бъде представен от Сатурн и Уран, защото пътуванията се обозначават от 9-ти дом, а куспида му е във Водолей.
3. При въпросът с работа ще гледаме управителя на МС (10 дом), в случая той е Нептун и Юпитер.
4. Въпроси свързани със смърт трябва да се търсят в 8-ми дом – Сатурн.
5. Тук имаме опозиция – Сатурн и Луна.

Домовете в хорарната астрология:

За да може правилно да се открие нужния сигнификатор за въпроса, на които се търси отговор, то е важно добре да познаваме астрологичните домове и техните значения. В следващите редове ще се опитаме да упражним намиране на «търсения» дом.
Първи дом: Той се свърза с живот, жизненост, здраве. Външен вид - ръст, цвят, тен, тялото. На някои места се говори и за неговото влияние над интелектът, начинът, по който умът работи, речта. Общо взето първи дом отговаря на маниерите, индивидуалността, поведение, реакции и т.н.
В хорарната астрология - Първи дом отговаря на питащия – независимо от типа на въпроса.
В муданната астрология - Отговаря на обикновените хора, на държавата като нация, обитателите на дадена страна, общото им състояние, просперитет и т.н.

Втори дом: Ресурси, материален комфорт, приходи, въпроси засягащи богатство или други свързани с финанси. Начини да се постигне богатство. Лични предмети, принадлежности, активи, приходи, пари, пари дадени на друг, печалби или загуби, поддръжка, съдействие от страна на други и т.н.
В хорарната астрология: Финансите на питащия, всякакво лично движимо имущество (собствеността е в 4-ти дом), сделки. Ако въпросът е свързан с финансови сделки, продажба, лични притежания, финансови перспективи, загуба на пари и т.н.
В муданната астрология - Активите на нацията, финансовия статут, хазната, приходите, банки, фондови борси, търгове, износ на пари, продукция, реколта, заплати …

Трети дом – Братя, сестри, братовчеди и други членове на семейството (не е родители, те принадлежат на 4-ти дом). Съседи и други, от близкото ни обкръжение. Средата, в която живеем и работим, късите пътувания, пътувания, които редовно предприемаме. Писма, слухове, доклади, съобщения, вестници, списания, телефони, поща, писмени дела и договори, речи и разисквания, комуникативни и езикови умения и т.н.
В хорарната астрология: Както вече стана ясно – въпроси свързани договори, нотариални актове, комуникация, например един Сатурн в трети би могъл да покаже неспособност за комуникация. Някои астролози причисляват към този дом клюкари, нежелани посещения в дома (влизане на бандити), освен това нежелано раждане…
В муданната астрология - Национални слухове, пропаганда. Всички средства за разпространение на новини и информация, пощенските станция, мрежи за комуникация, компютри, телефони, факсове, вестници, списания, електронни пощи, публикации, литература, периодични издания, телевизия… Транспорт. Обществено мнение и въпроси, засягащи свободата на словото, езика. Също така договорите, международните споразумения и т.н.

Четвърти дом: Всичко, което се отнася до корените на нашето съществуване – родители, род… Също така земеделие, фермерство, стопанство, идеологии, патриотизъм, традиции, история, Под влиянието на четвърти дом са също така съкровищата, мини, минерали, скъпоценни камъни, нефтени находища, водоизточници. Важно е да се знае, че четвърти дом е началото и края на всички неща, той представя опитът от детинство, отразява нашият несъзнателен опит в живота, нашите уязвими места в старостта, процесът (начинът) на смърт, погребения.
В хорарната астрология: Продажба или покупка на недвижимо имущество, хазяйство (наемателите са в 6-ти дом), граници на имоти. Въпроси засягащи хора в неизвестност, загубени предмети.
В муданната астрология: Земята, нейните собственици, работници, реколта, земеделие и минното дело. Жилища – например Сатурн в четвърти би могъл да покаже недостиг на жилища, а пък Плутон намиращ се там – вандализъм, престъпност – засягаща собствеността, а комбинации на Уран, Нептун и Юпитер биха могли да ни покажат загуба на собственост през бури, наводнения, земетресения. Освен това четвърти дом отговаря на находищата, водата, нефтената промишленост.

Пети дом: Деца, бременност, бременни жени, пол на нероденото дете. Здравословното състояние на децата. Любовни истории, романи, секс, създаване на потомство и зачатие. Удоволствия, приятни неща. Елементи - купени за удоволствие и наслада. Изкуствата и музи. Танцуване, музика, веселие. Дрехи, премени и други неща, които ни носят удовлетворение. Състезания, хазарт, лотарии – всякакви форми на залагане. Места свързани със спорт, игри, курорти., а също и с гостилници, кръчми, театри, паркове, партита всички места за забавлението и наслада. Тук се засягат въпроси свързани със свободното време и изкуствата, хобита и всички тези неща, които ни носят удоволствие и наслада.
В хорарната астрология: Децата на питащия. Възможността за бременност, секса, неродени деца. Ако тук имаме Сатурн или /и Нептун не са много добри планети за вероятна бременност, но ако Юпитер попада в този дом то индикацията за плодовитост е безспорна. Освен това тук се засягат и всички въпроси свързани със свободното време, хобита, хазарт, развлечения…
В муданната астрология: Всички обществени места за насладата и развлечение, паркове, национални художествени галерии и т.н.. Училища и детски градини. Националната раждаемост, социални въпроси, които се отнасят за децата.

Шести дом: Болести и заболявания, здравословно състояние и причина за болести и дали те / тя ще бъде къса или дълга, излечима или не. Всичко свързано със здравето и тези, които работят в тази сфера: зъболекари, доктори, медицински сестри. Служители, наематели и слуги, арендатори, домашни уреди, домашни любимци, малки животни и дребен добитък. Чичовци, лели и роднини от страната на бащата.
В хорарната астрология: Както по-горе вече написах всичко свързано със здравето, наематели, домашни любимци….
В муданната астрология:
Националните хранителни резерви, и най-вече зърното. Хората занимаващи се с обществените запаси, а също така библиотеки, архивари, хора работещи към Държавната администрация, въоръжените сили, полицията, здравеопазване, общественото осигуряване. Този дом отговаря и на безработицата, нетрудоспособността….

Седми дом: Бракът, партньорствата, съпругът, любовник, бизнес партньорства. Освен това той показва и опонентът в съдебен процес или конфликт, а в световен мащаб показва възможността на война, както и врага. Всички наши врагове, които са ни известни (забележете тайните врагове са в 12-ти дом.
В хорарната астрология: Този дом би могъл да покаже на астрологът, ако е изморен, измъчен или по някаква друга причина не може да даде адекватен отговор на зададеният му въпрос. Иначе 7-ми дом отговаря на партньорите – любовни, бизнес…
В муданната астрология: Браковете и разводите, а също така въпроси, които засягат тази тема. Обществени врагове, национални престъпници, бегълци. Дали да бъде очаквана война или мир. Съюзници и врагове…

Осми дом: Всичко, което се отнася до смърт, страх, тревога и загуба. Качеството и природата на смъртта. Кой ще бъде наследник на покойникът. Неочаквано наследство, завещания, наследства и завети. Парите принадлежащи на партньори, съпруг или на друго лица. Финансови задължения, дългове, данъци, заеми, загуби, пари - дължани към други.
В хорарната астрология: Смърт, загуба, въпроси, финансови въпроси свързани със съпруга/ та или любовник, неща, които ни тревожат, страхове, загуби.
В муданната астрология: Държавният дълг, данъци, опасности за народа през война или народни бедствия, ресурсите на враговете и противниците, финансовите отношения с чужди държави. Обществената смърт…

Девети дом: Дълги пътувания, далечни места, чужденци, изследователи, неизвестни места. Мечти, желания, вдъхновяващи мисли, предсказания, астрология, мистицизъм, философия, религия и духовенство от всякакъв вид. Връзки с църквата. Книги, обучение (формата на обучение), мъдрост, стипендии, университети, и всички форми на висше образование.
В хорарната астрология: Въпроси свързани с по-горе изброените неща.
В муданната астрология: Религия, църква и всички институции, занимаващи се с религиозни или духовни въпроси. Външни въпроси, международни закони, световни конференции, обединяване на нациите. Експедиране, пътувания на големи разстояния, независимо дали са свързани с пътници или търговия. Издателствата, международни комуникации. Публикуващата промишленост, голямо разстояние и международни комуникации. Университети, колежи, всички места за висше образование и квалификация, професори, философски и научни институции и др.

Десети дом: Работа, професия, работодатели, шефове, управители. Чест, престиж, репутация, власт, контрол, достойнство, слава, кариера…. Вероятност за служебни успехи или неуспехи. Освен това отговаря на: крале, принцове, херцози, графове, правителството и т.н.. Всички форми на власт и взимане на решения. На тези, които прилагат властта или законите - полиция, съдилища, съдии, магистрати, коменданти, шефове и т.н..
В хорарната астрология: Работа, кариера, бизнес … (виж по-горе).
В муданната астрология: Властта - министър, правителство, крале, президенти или диктатори. Полиция или въоръжените сили, когато те упражняват власт над гражданите. Държавните лидери. Националната репутация и престиж.

Единадесети дом: Управлява приятелите, приятелствата, поддръжниците, благодетелите, тези, които ни помагат независимо дали явно или скрито. Това е домът на изгодната съдба, положителната надежда, вяра, на похвалата, комфорта, на целите и амбициите. В съвременната астрология той е обявен, че управлява по-широкият кръг на познати и приятели, на по-широките амбиции, политическите идеали, на тези, които споделят нашите цели. Това е домът на, свобода, оптимизмът и увереността, показва личната сила, мотивацията.
В хорарната астрология: Приятелите, колегите, познатите на питащия. Доведени деца. Желания, надежди, и лични аспирации.
В муданната астрология: Парламентът и по-точно камарата на общините, областните съветници и др. подобни. Приятели и съюзници на нацията. Надеждите на нацията.

Дванадесети дом: Тайни, скрити неща, често се свързва и с събития, печал, мъка, премеждие, робство, затваряне, преследване, тежка работа. А също така места, на които е отказан достъпа, места за уединение или изолация, затвори, манастири, лични страхове, слабости, робство, предатели, шпиони, магьосничество, илюзии, бягане от реалността, заблуди и т.н..
В хорарната астрология: Виж по-горе изброените.
В муданната астрология: Затвори, изправителни домове, манастири (като места за изолация, а когато става въпрос за религия се гледа 9-ти дом), престъпници, тайни врагове на нацията, тайни общества, свръхестественото. Болници, убежища и институции за слаби, недъгави, или нуждаещи от поддръжка хора, емиграционни лагери. Робство и т.н.
следва..

http://www.skyscript.co.uk/horary.html
Превод Нина Керемедчиева - Мазко, Чет Юли 14, 2005 9:43 am, http://clubastrology.net/